Solliciteren?! Een cv?! Hoe dan?

  • Ray Surendonk

    Raymunda Surendonk-Roelofs

    Vestigingsmanager Enschede

Het is al lastig zat, je bent voor het eerst op zoek naar een baan, je moet vanwege een reorganisatie op zoek naar een andere baan of je zit niet meer op de juiste plek in je huidige functie. Wat de reden ook is dat je op zoek bent naar werk, het begint met het opstellen of uiteraard het bijwerken van jouw cv. Laat ons je helpen!

Gemiddeld neemt een werkgever 9 seconden de tijd om een cv te bekijken, dus het is uitermate belangrijk om in die tijd op te vallen! Curriculum vitae is de Latijnse vertaling van levensloop of de loop van het leven, hierin geef je een kort en bondige samenvatting van jouw leven, waarbij de nadruk ligt op werkervaring, opleiding en behaalde diploma’s.

Tips;

• neem de tijd om je cv op te stellen;
• zorg voor volledigheid, maar ook kort en bondige omschrijvingen;
• hou het overzichtelijk;
• gebruik 1 lettertype/grootte, opmaak, werk met kopjes;
• laat andere mensen ook je cv lezen, zo voorkom je fouten waar jij zelf overheen kijkt;

Wat moet een cv bevatten;

• Persoonlijke gegevens
Denk hierbij aan naam, adres, woonplaats, geboortedatum, geboorteplaats, burgerlijke staat, telefoonnummer(s), emailadres, LinkedIn adres, nationaliteit en rijbewijs/rijbewijzen.

• Persoonlijk profiel
Presenteer jezelf in een aantal zinnen, vraag bijvoorbeeld in je omgeving hoe mensen jou zien, daarmee kun je gemakkelijk je sterke en/of aandachtspunten achterhalen.

• Werkervaring
Benoem alle banen die je gehad hebt in chronologische volgorde, dat wil zeggen in de juiste volgorde van gebeurtenis. Vermeld daarbij functies, werkzaamheden, ook van je stage en/of vrijwilligerswerk, alles wordt gezien als werkervaring en kan je verder helpen in het vinden van een passende baan. Daarnaast is het belangrijk om de periode aan te geven, dit kan verschil maken in hoe je qua loon ingeschaald wordt.

• Opleidingen/Cursussen
Benoem alle opleidingen/cursussen (eveneens in chronologische volgorde) die je hebt gevolgd en of je deze met succes hebt afgerond, bijvoorbeeld door te vermelden diploma/certificaat behaald.

• Nevenactiviteiten
Ben je actief als voetbaltrainer of andere nevenactiviteiten? Hiermee kun je jezelf andere vaardigheden toeschrijven.

• Vaardigheden en competenties

Vermeld hier bijvoorbeeld welke computerkennis je hebt, wellicht is jouw nieuwe werkgever op zoek naar kandidaten die een ruime kennis hebben van een speciaal computerprogramma, hierdoor kun je jezelf extra profileren.

• Interesses en hobby’s
Dit geeft een persoonlijk karakter aan je cv, maar onderbouwt ook bepaalde eigenschappen of vaardigheden.
• Referenties
Bij interesse zal er met deze persoon contact worden opgenomen om zo een nog beter beeld van jou als kandidaat te krijgen.

Een greep uit de praktijk;

Als laatste onderdeel willen we jou graag als team Attract Uitzendbureau Enschede vertellen waar wij vooral op letten en wat we van jou willen weten. We zullen er altijd naar streven om een eerlijke terugkoppeling te geven en jou verder te helpen bij het proces van solliciteren.

Raymunda Surendonk 10 jaar attract uitzendbureau

Raymunda Surendonk
Inmiddels ben ik al ruim 10 jaar in dienst bij Attract Uitzendbureau en ik heb al heel wat cv’s voorbij zien komen. Ik moet zeggen dat ik veel dingen belangrijk vind aan een cv, maar dat dit vooral gebonden is aan de kandidaat. Ik vind een mooie duidelijke opmaak, hetzelfde lettertype en een foutloos cv namelijk essentieel voor een administratieve functie, maar een typefout op een cv bij een kandidaat voor een functie als machine operator vind ik niet erg. Het gaat vooral om de kandidaat en wat hij/zij wil doen. Elke functie heeft andere eisen, deze eisen probeer ik zoveel mogelijk terug te vinden in het cv.

Wat ik in het algemeen wel altijd op cv’s wil zien, is de volledige naam, adres, woonplaatsgegevens, maar vooral telefoonnummer(s) en emailadres. Het komt nogal eens voor dat er hier belangrijke informatie ontbreekt, daarmee kunnen we gewoon niet direct contact opnemen en dit kan het verschil zijn tussen wel of niet een nieuwe baan. In de tussentijd zitten de geïnteresseerden in dezelfde functie natuurlijk niet stil (en onze concullega’s ook niet).

jelleJelle Smedes
Iedereen solliciteert op zijn eigen manier, de één wat standaard en algemeen, de ander weer heel specifiek of creatief. Dit zie je ook terug in cv’s of er wel moeite voor is gedaan of dat het een kladblad is. Om mij heen hoor ik ook wel eens: “het is maar naar een uitzendbureau, dat is niet zo belangrijk”. Dit ligt toch anders. Wij maken een voorselectie voor onze opdrachtgevers. Als kandidaat is jouw cv de eerste indruk om jou wel of niet mee te nemen in de procedure naar jouw droomfunctie. Het verbaast mij dan ook dat mensen een cv verwisselen voor een factuur van nieuwe rolluiken, een bevestiging van de trouwlocatie, een cv gemaakt voor een andere functie. Wat ik ook zie is dat er aantekeningen ter verbetering in staan en alsnog zonder verbetering bij ons terechtkomt.

“Trigger ons om jou uit te nodigen en erachter te komen wie de persoon achter het cv is!”

 

Tegenwoordig zie ik ook steeds vaker een foto in het cv. Ik vind het mooi om te zien dat er moeite wordt gedaan om hiermee een goede indruk te maken. Wel is het belangrijk dat dit een representatieve foto is. Ik wil dan ook aanraden om er een portretfoto (gemaakt voor een witte muur) op te zetten. Foto’s die ik wil afraden, zijn foto’s van een tuinfeest of vakantie, een foto gemaakt tijdens het sporten is ook niet altijd de beste keuze. Verder vind ik, net als mijn collega’s, een overzichtelijk cv prettig om te zien. Zorg ervoor dat het bondig is en functierelevante informatie bevat. Gebruik hiervoor geen lange zinnen maar steekwoorden. Trigger ons om jou uit te nodigen en erachter te komen wie de persoon achter het cv is!

Robin de Vos
Als intercedente krijg je elke dag te maken met verschillende cv’s. Het leukste daarvan vind ik de diversiteit in mensen en de diversiteit in loopbanen die constant voorbij komen. Ik heb gemerkt dat solliciteren en ook het maken van een cv, een vak op zich is. Het kan best lastig zijn, om jezelf te presenteren op een blaadje van een A4 formaat.

Het doel: uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek om jezelf en jouw loopbaan in real-life mondeling toe te lichten! Niet iedereen heeft een cv, maar als je gaat solliciteren is dit over het algemeen essentieel. Op het internet kun je veel voorbeelden vinden van een cv, maak hier gebruik van, want dit kan het verschil maken. Vind je het moeilijk om een mooi CV te maken? Je kunt een mooi CV maken op een template via bijvoorbeeld CV.nl
Om direct een goede indruk te geven, maak jouw cv dan ook zo persoonlijk mogelijk! Gebruik kleuren die bij jou passen, een duidelijk lettertype dat jou aanspreekt en plaats eventueel een professionele foto van jezelf. Wat ik belangrijk vind aan een cv is: overzichtelijkheid en de verantwoording die je afgeeft van jouw loopbaan. Dit maakt het aantrekkelijk om te lezen en zo geef je een gemotiveerde indruk. Tot slot maakt een referentie jouw cv compleet en toegankelijk voor een werkgever om meer over jou te weten te komen.

Succes! Voor vragen over het cv, staan wij paraat om jou te helpen.