Talentbenadering zorgt voor beste matches

Wie goed zorgt voor talent, veroorzaakt groei. Daar doen we het voor bij Attract. Sinds kort hebben we er nieuw ‘bewijs’ bij dat ons motto hout snijdt. Uit onderzoek blijkt: een talentgerichte aanpak laat bedrijven bloeien. Hoe zit dat precies? Het heeft alles te maken met soft skills: de talenten die voortkomen uit iemands persoonlijkheid.

Werkgevers houden bij de selectie van werknemers steeds vaker rekening met zogenaamde soft skills. Ze willen graag weten wie de persoon achter de kandidaat is. Vooral als ze iemand zoeken voor langere tijd. Ze kijken daarbij steeds vaker niet alleen naar harde eisen, zoals ervaring, maar ook naar zachte vaardigheden. Flexibiliteit bijvoorbeeld, overtuigingskracht of aanpassingsvermogen.

Talent boven werkervaring

De Beleidsonderzoekers deden in opdracht van STOOF onderzoek naar soft skills. Specifieker: het belang van het vastleggen van zachte vaardigheden. Dat past in een bredere ontwikkeling, die we ook bij Attract signaleren. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt is het goed denkbaar dat soft skills steeds belangrijker worden. Zo hoort Attract bijvoorbeeld geregeld van werkgevers dat ze moeite hebben om vakantiekrachten te vinden. Hetzelfde geldt voor personeel in de technische sector. Het dwingt werkgevers tot een andere aanpak. Er ontstaat een nieuwe gedachte: haal iemand binnen met talent en de juiste persoonlijkheid, het werk leert hij vanzelf.

Upgrading

Uit het rapport van STOOF blijkt nu dat die aanpak zorgt voor groei. Zo staat er: “Volgens inleners is het voordeel vooral de ontwikkeling van de eigen werknemers (upgrading)”. Ook noemen de onderzoekers een gevolg van die upgrading. Als iemand goed op zijn plek zit, investeer je makkelijker in een langdurige arbeidsrelatie. Er is dus minder vaak een wisseling van de wacht. De onderzoekers verwoorden het zo: “Het hebben van kwalitatief betere werknemers leidt tot een vermindering in het verloop van werknemers.” Dat zorgt voor meer stabiliteit.

Investeren in soft skills

Werkgevers gooien het dus vaker over een andere boeg. Attract blijft niet achter en is mede door deze ontwikkelingen volop bezig met talentbenadering. Dat doen we bijvoorbeeld door assessments in te zetten bij de selectie of doorstroom van (vaste) medewerkers van onze opdrachtgevers. En waar werknemers willen doorgroeien, helpen we met loopbaancoaching. Ook helpen we werkgevers bij werving en selectie met het opstellen van het juiste profiel. Wij zien dat investeren in soft skills loont. Het talent van werknemers groeit tegelijk met de tevredenheid van werkgevers. Talentbenadering zorgt voor de beste matches.

Wie goed zorgt voor talent veroorzaakt groei. Daar doen wij het voor. Benieuwd wat Attract voor uw talent kan betekenen? Laat het ons weten. We maken graag een afspraak voor een persoonlijk gesprek waarin we uw groeikansen bespreken.