Sollicitatietips bij het zoeken naar een baan

  • Dieuwertje Vrielink

    Intercedente Rijssen

Door Covid-19 is het een bijzondere tijd waar de ene branche staat te springen om personeel en de andere branche zware tijden beleeft en zich afvraagt hoe zij hun eigen personeel kunnen behouden.
Of de branche waarin jij een baan zoekt een schaarste of juist een overvloed aan kandidaten heeft, jij wilt tijdens het solliciteren in ieder geval opvallen tussen die grote berg sollicitatiebrieven of jij wilt de juiste keuze maken uit het grote aanbod vacatures.
Aan welke kant jij je ook bevindt, het is belangrijk dat jij jouw droombaan vindt!
In deze blog geven wij je sollicitatietips bij het zoeken naar een baan.


Leestijd: 3:00 minuten

Indeed;

Indeed is een groot platform voor zowel werkgevers als werknemers. Een verzamelsite voor vacatures en cv’s. Je kunt zelf zoeken op actuele vacatures en je kunt jouw cv op deze site plaatsen zodat werkgevers en recruiters contact met je op kunnen nemen.
Wanneer je zelf gaat zoeken naar vacatures, doe dit dan breed: vul geen functienaam in, maar zoek op alle vacatures bij jou in de buurt. Bedrijven hebben allemaal een andere benaming voor een functie dus om geen enkele vacature te missen, maak jij je zoekbereik groot. Dit vergt natuurlijk wel veel tijd, maar als je dit dagelijks bijhoudt, heb jij je ideale baan zo gevonden. Je kunt ook selecteren op een branche als je bijvoorbeeld alleen een baan in de horeca of detailhandel zoekt.
Anderzijds kun je jouw cv uploaden op Indeed. Bedrijven zetten niet alle vacatures open op internet, maar kunnen jou wel vinden als zij een passende vacature hebben. Zorg er in ieder geval voor dat je werkervaring en opleiding klopt en compleet is. Daarnaast kun je ook een introductie van jezelf geven en aangeven wat voor een werk je zoekt en voor hoeveel uren per week.
Naast Indeed kun je jouw cv ook plaatsen op bijvoorbeeld Monsterboard, Nationale Vacaturebank, Werkzoeken.nl en Uitzendbureau.nl.

 

Linkedin;

Linkedin is een professioneel platform om in contact te komen met bedrijven, recruiters en medewerkers. Bouw een netwerk en volg bedrijven die je interessant vindt. Je kunt op de platform vacatures vinden, maar je kunt jezelf hierop ook presenteren als werkzoekende. Er is sinds kort ook een nieuwe functie: Open to work. Een mooi visitekaartje om jezelf te verkopen. Let op; Linkedin werkt hetzelfde als Facebook, een netwerk opbouwen en berichten delen. Op Linkedin mag je uiteraard een persoonlijke draai geven aan je berichten, maar houd het wel professioneel. Vakantiekiekjes kun je beter op Facebook of Instagram plaatsen. Op Linkedin plaats je werk- en carrièregerichte zaken.
Vind jij het lastig om een netwerk op te bouwen? Begin dan eerst met familie, vrienden, collega’s en oud-collega’s en vanuit daar bouw jij je netwerk uit.

CV;

Zorg voor een duidelijk en compact cv en vul deze aan met een leuke, professionele foto van jezelf. Geen vakantiefoto’s met vrienden of in badkleding, maar een foto die overeenkomt met de werkelijkheid, een weergave van hoe je er op de werkvloer uitziet.

Naast werkervaring en opleiding mag je aanvullende cursussen, vrijwilligerswerk en overige interesses niet vergeten. Maak van je cv een mooi visitekaartje waar potentiële werkgevers in één oogopslag kunnen zien wie jij bent. Een cv van maximaal 2 pagina’s is aan te raden. In een gesprek kun jij je werkervaring, opleidingen en keuzes wat betreft je loopbaan toelichten.

Sollicitatiebrief;

Maak een enthousiaste en bondige brief. Veel werkgevers zullen eerst je cv scannen en daarna je brief. Maak er geen lang verhaal van, maak de brieflezer nieuwsgierig zodat hij/zij jou gaat uitnodigen voor een kennismaking. Let goed op spelfouten en zinsopbouw. Laat je brief en cv lezen door iemand in je omgeving want vaak ben je ‘blind’ voor je eigen spelfouten.

Uitzendbureau;

Schrijf je in bij een of meerdere uitzendbureaus in de buurt, ook als zij op de website nog geen passende vacature voor je hebben. Bij Attract mag je je altijd vrijblijvend komen inschrijven om te kijken of er mogelijkheden voor je zijn. Ook is het mogelijk om te sparren als je nog niet precies weet wat je wilt. Niet alle vacature staan op onze website omdat wij eerst in onze eigen database zoeken naar geschikte kandidaten. Wanneer je bij Attract ingeschreven staat, bellen wij jou als eerste bij een nieuwe vacature. Ook kunnen wij je gegevens bij verschillende bedrijven onder de aandacht brengen ongeacht of er een vacature beschikbaar is.

Dit waren voor nu de 5 tips bij eerste hulp bij je zoektocht naar een passende baan.

Blijf je nu met vragen zitten? Je weet ons te vinden!

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Of kunnen wij je helpen met een nieuwe baan? Stap binnen bij de vestiging van Attract bij jou in de buurt. Je kan ons natuurlijk ook altijd mailen, bellen of een DM sturen op Facebook of Instagram.