Werken onder de 18

Wanneer je onder de achttien bent en al aan het werk wilt is het goed om te weten welke wetten en regels er voor jou van toepassing zijn. Op jouw leeftijd heb je namelijk met net wat meer regels en wetten rekening te houden dan je meerderjarige collega.
Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet. Zo kan je na het lezen van dit artikel gelijk aan de slag.. of eerst nog solliciteren.


Leestijd: 2:00 minuten

Werken als 13, 14 of 15 jarige

Aan het werk als dertien- of veertienjarige is geen probleem, er zijn veel leuke baantjes. Zo kan je in een supermarkt als vakkenvuller aan de slag, oppassen bij familie of vrienden, auto’s wassen of lekker in de buitenlucht folders rondbrengen.

Werken in de horeca

Bron: Kivaka van Pexels

Houd er rekening mee dat je op deze leeftijd alleen lichte werkzaamheden mag uitvoeren, geen machines mag bedienen en de avond en nacht voor jou uitgesloten zijn als werktijden.

Ben je eenmaal vijftien geworden dan mag je ook (hulp)werkzaamheden in de horeca uitvoeren. Zowel in de keuken als in de bediening kan je helemaal los. Dit laatste is wel beperkt als er alcohol geschonken wordt.

Onder de vijftien heb je nog te maken met wat strengere regels wat betreft de werktijden. Tijdens schooldagen mag je maximaal twee uur per dag werken en op een vrije dag loopt dit op tot een maximum van zeven uur per dag. Als vijftienjarige mag je een volle werkdag van acht uur draaien.

Voor je aan het werk gaat is het slim om af te spreken hoe de samenwerking er uit komt te zien. Hoeveel uur ga je werken en, niet geheel onbelangrijk, wat ga je verdienen.
Als dertien- of veertienjarige kan je niet terugvallen op een minimumloon. Daarom is het een mooi uitgangspunt om hiervoor het salaris van een vijftienjarige volgens het wettelijke minimumjeugdloon als indicatie aan te houden.

Werken als 16 of 17 jarige

Als je zestien of zeventien jaar oud bent heb je veel meer opties. Zolang de werkomgeving veilig is mag je in principe alle werkzaamheden oppakken.

Als er toch risico’s aan het werk verbonden zijn dan moet er altijd een toezichthouder bij zijn die met je samenwerkt. Bij onveilige werkzaamheden moet je denken aan werken met gevaarlijke stoffen of het bedienen van machines waarbij er veel risico’s op verwonding aanwezig zijn.

Je mag gemiddeld 40 uur per week werken alleen telt schooltijd ook mee als arbeidstijd. Werken in de nacht, overwerk en oproepwerk mag je nog niet doen.

werken in de retail

Bron: Artem Beliakin van Pexels

Wettelijk minimumjeugdloon

Minimumloon per uur voor fulltime werkweek van 36, 38 en 40 uur (bruto bedragen per 1 januari 2020)

Volle werkweek 36 uur 38 uur 40 uur
15 jaar €3,19 €3,02 €2,87
16 jaar €3,66 €3,47 €3,30
17 jaar €4,19 €3,97 €3,77
18 jaar €5,30 €5,03 €4,77
19 jaar €6,36 €6,03 €5,73
20 jaar €8,49 €8,04 €7,64
21 jaar en ouder €10,60 €10,05 €9,54

Bron: rijksoverheid.nl

Blijf je nu met vragen zitten? Je weet ons te vinden!

Wil je meer informatie over de werkzaamheden die je mag doen, je salaris, werktijden en over de leukste vacatures? Stap binnen bij de vestiging van Attract bij jou in de buurt. Je kan ons natuurlijk ook altijd mailen, bellen of een DM sturen op Facebook of Instagram.