Je kwaliteiten ontdekken met paardencoaching

Al meer dan 20 jaar is Emmy een vertrouwd gezicht in Rijssen. Samen met haar team werkt ze elke dag hard om de perfecte match te vinden voor werkzoekenden en werkgevers in de regio. Maar Emmy is niet alleen een ervaren uitzendspecialist; ze is ook een gepassioneerd paardenliefhebber. En hoe bijzonder is het dat ze de kans heeft gekregen om deze liefde voor paarden te combineren met haar werk.

“Wat heeft paardencoaching met werk te maken?”

Je vraagt je misschien af: “Wat heeft een paard nu te maken met het vinden van de perfecte match?” Het antwoord zal je wellicht verrassen – meer dan je denkt! In deze blog ontdek je hoe paardencoaching bijdraagt aan persoonlijke ontwikkeling, sterkere samenwerking en een positief werkklimaat.

Wat is paardencoaching

Paardencoaching is een unieke vorm van coaching waarbij paarden worden ingezet als een spiegel voor ons gedrag. Paarden zijn erg gevoelige (prooi)dieren voor spanning die ze uit de omgeving ervaren en energie (opslag) in zijn omstanders. Vanuit zijn oerinstinct reageert hij hier op. Ze leven oorspronkelijk in kudde verband en hierdoor zijn ze erg gefocust op de ander. Vanuit de kudde kunnen ze goed waarnemen maar ook spanning voelen in en buiten de kudde. In de kudde proberen ze met kalmerende signalen elkaar te helpen te ‘ontspannen”. Door de rust in de kudde kunnen ze aansluipende roofdieren op tijd opmerken en hierdoor op tijd vluchten.

Dit oerinstinct werkt in een paardencoaching of teamcoaching met paarden erg verhelderend. Voordat een paard je bij zijn kudde wil toelaten zal hij eerst de omgeving scannen. Hij maakt connectie wanneer hij geen angst ervaart en op basis van deze connectie spreekt hij mogelijk kalmerende signalen, om je ze sterk mogelijk (lees fijn te laten ontspannen) toe te voegen als kudde genoot. Dit proces kan je erg veel inzicht geven aan bijvoorbeeld je welbevinden.

Paardencoaching in de praktijk

Tijdens een sessie met een paard voer je opdrachten uit, waarbij je je eigen gedrag en interacties direct gespiegeld ziet door de reactie van het paard. Paarden reageren namelijk heel eerlijk en direct op onze lichaamstaal en energie, vaak zonder dat we ons hiervan bewust zijn. Wanneer er bijvoorbeeld onbewuste spanningen in een team zijn, kunnen paarden dit oppikken en hierop reageren met subtiele non-verbale signalen, zoals het zoeken naar hun plek binnen de groep. Zo krijg je waardevolle inzichten in je eigen communicatie, maar ook in leiderschap en samenwerking.

“Is paardencoaching zweverig?”

Soms wordt de vraag gesteld: “Is paardencoaching dan niet wat zweverig?” Het antwoord is een duidelijke “nee”. Paardencoaching is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar non-verbale communicatie en gedrag. Deze methode wordt al jaren succesvol toegepast in zowel het bedrijfsleven als bij persoonlijke ontwikkelingstrajecten.

Van hobby naar waardevol werk

Voor veel mensen klinkt het als een droom: van je hobby je werk maken. Maar laten we eerlijk zijn, dat is niet voor iedereen weggelegd. En dat hoeft ook niet. Wat echter bijzonder waardevol is, zijn de eigenschappen en waarden die vaak uit een hobby naar voren komen. Deze kunnen een enorme meerwaarde bieden op de werkvloer.

De afgelopen jaren heeft Emmy opleidingen tot paardencoach gevolgd en met succes afgerond. Voor Emmy was het niet haar doel om van haar liefde voor paarden haar beroep te maken, maar haar passie heeft wel unieke inzichten en waarde toegevoegd aan haar werk. Dankzij deze bijzondere vorm van coaching draagt zij bij aan verbeterde communicatie, samenwerking en persoonlijke ontwikkeling binnen onze teams. Wat haar hobby zo waardevol maakt, is dat ze nu dus niet alleen zichzelf, maar ook haar collega’s helpt om verborgen talenten en belangrijke waarden te ontdekken!

Jouw kwaliteiten ontdekken bij Attract

Bij Attract geloven we dat persoonlijke waarden niet alleen bijdragen aan betere prestaties, maar ook aan meer voldoening in het werk. Emmy’s verhaal laat zien dat je niet per se van je hobby je werk hoeft te maken om succesvol te zijn. De waarden die voortkomen uit je passie kunnen je carrière juist op een verrassende manier verrijken.

We kijken verder dan alleen de harde kwalificaties. Door te vragen naar persoonlijke interesses en hobby’s, ontdekken we regelmatig verborgen talenten en eigenschappen die van grote waarde zijn in bepaalde functies. Het is bijzonder om te zien hoe een hobby soms onverwachte kwaliteiten zoals doorzettingsvermogen, creativiteit of samenwerking naar boven brengt, die vervolgens binnen bedrijven onmisbaar blijken. Als we dan na een succesvolle match terughoren dat deze verborgen kwaliteiten het verschil hebben gemaakt, weten we dat de match écht geslaagd is!

Benieuwd naar de ervaringen?

De laatste tijd hebben diverse collega’s de meerwaarde van een paardencoach sessie ontdekt. We geloven dat deze mooie methode bijdraagt aan sterkere teams, betere communicatie en uiteindelijk succesvollere matches tussen werkgevers en werknemers.  Want bij Attract streven we ernaar dat iedereen zich optimaal voelt, of het nu gaat om een verbetering van 80% naar 90% of zelfs naar de ultieme 100%.

Wil je weten hoe paardencoaching collega’s heeft geholpen in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling? Lees hieronder de ervaringen.

Door paardencoaching zijn teams niet alleen effectiever, maar ook gemotiveerder en betrokken. Het is een investering in zowel de persoonlijke groei van medewerkers als in de kwaliteit van onze dienstverlening."

Emmy

Hoe het werkt

Tijdens een paardencoaching sessie worden teamleden uitgenodigd om verschillende oefeningen met paarden uit te voeren. Deze oefeningen kunnen variëren van het leiden van een paard door een parcours tot het samen met collega's een taak uitvoeren waarbij een paard betrokken is.

De reacties van de paarden op het gedrag en de energie van de deelnemers bieden directe, eerlijke feedback. Dit creëert waardevolle inzichten in:

01

Leiderschapskwaliteiten

02

Communicatievaardigheden

03

Samenwerking binnen het team

04

Persoonlijke grenzen en assertiviteit

05

Omgaan met stress en onverwachte situaties

Ervaring Tjomme

Vestigingsmanager Harderwijk

“Ik weet het nog goed, het was het weekend van de carnaval in Nederland. Tijdens de autorit richting Emmy, reed ik door de versierde Twentse dorpen die zich aan het voorbereiden waren op het feestgedruis. Emmy benaderde mij voor de paardencoaching en ik werd meteen enthousiast. Eerlijk gezegd heb ik niks met paarden, had er zelf nog nooit op één gezeten, maar het klonk gelijk heel interessant.

We zijn met het paard de wei in gegaan en hebben daar eerst kennis gemaakt. Eerst rustig aaien en wat vertrouwen tanken. En dan bedoel ik met vertrouwen niet bij het paard, maar vooral bij mezelf. Want man, wat is dat dier groot!

Toch voel je de rust van het paard gelijk. We zijn wat gaan lopen met het paard aan de hand. Emmy gaf aan dat ik moest proberen de leiding te nemen en dat lukte al vrij snel. Een bijzonder moment was dat het opviel dat het paard maar bleef snuffelen aan mijn linkerbeen. Ze vroeg of ik hier toevallig last van had. Herkenbaar, want toen ik 2 was heb ik dit been gebroken en een hele zomer in het ziekenhuis gelegen.

Vervolgens liep het paard tegen de wind in. Dit doen ze over het algemeen niet gaf Emmy aan want ‘daar hebben ze een hekel aan’. Dit vond ze dus een mooie constatering dat ik het paard wel zo ver kreeg. Toch op basis van het vertrouwen kun je het paard zo ver krijgen.

Daarin zie ik raakvlakken die ik als manager probeer te hanteren. Ik probeer iedereen die hier komt heel veel vertrouwen, verantwoordelijkheid en de ruimte te geven om te groeien op de manier die het beste bij de persoon past. Ben niet iemand die collega’s in het diepe gooit, maar juist dichtbij blijft tot iemand alles onder de knie heeft. Doormiddel van vertrouwen opbouwen iemand meenemen in het proces. Denk dat dat ook wel grotendeels met vertrouwen geven te maken heeft. maar ook met loslaten op het juiste moment en de mensen hun eigen weg te laten kiezen. 

Al met al een mooie ervaring die ik niet snel ga vergeten.”

Ervaring Joyce

Vestigingsmanager Apeldoorn

“De paardencoaching hielp ons bewust te worden van onze natuurlijke kwaliteiten en valkuilen. Door te reflecteren op deze ervaringen, konden we open en eerlijk naar onszelf en elkaar kijken. Dat heeft de onderlinge band binnen ons team versterkt. We weten nu beter hoe we elkaars kwaliteiten kunnen benutten en elkaar kunnen ondersteunen op de momenten dat het nodig is. “

Neem contact op met Emmy

Wil jij erachter komen hoe jij door een persoonlijk gesprek erachter komt in welke hobby's belangrijke werkwaarden verborgen liggen? Ga in gesprek en kom langs bij de vestiging in jouw regio!

Emmy Rolefes-Tijhof
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Emmy Rolefes-Tijhof