In de foto hierboven zie je twee verschillende generaties samenwerken waarvan links onze oudste collega: Johan. Johan is al bijna 15 jaar verantwoordelijk voor de debiteurenadministratie binnen Attract. En, je zult het hem absoluut nog niet geven… maar deze kwieke collega bereikt binnenkort de respectabele leeftijd van 80 jaar! Reden voor een feestje én om jou te trakteren op handige kennis over: generatiemanagement.
Generatiemanagement draait om het begrijpen en benutten van de verschillen tussen generaties op de werkvloer. Elke generatie heeft eigen voorkeuren, sterktes en uitdagingen. Verschillende generaties werken samen in een tijd waarin het personeelstekort uitdagingen met zich meebrengt. Bedrijven worstelen met het vervullen van vacatures, terwijl de arbeidsmarkt meer divers wordt. Dus hoe benut je de kwaliteiten van elke generatie om personeelstekort tegen te gaan?
Onlangs hebben Lisette en Lotte hierover een interessant kennisevent bijgewoond. Een waardevolle middag waar praktische tips en adviezen gedeeld werden, die wij graag met jou delen!
Wanneer je verder onderzoek doet naar de verschillende generaties dan zal het jou ook opvallen dat de jaartallen verschillen. Hierdoor lijkt “onze” Johan zelfs tussen 2 generaties in te zitten: de Stille Generatie en Babyboomers. Wij zijn in ieder geval maar wat trots op het hebben van zo’n fijne collega die niet alleen humor, maar ook zoveel jaren aan kennis en levenservaring meebrengt! Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillende generaties en wat kan hen typeren?:
Stille Generatie (1928-1945, nu 80-97 jaar)
Deze generatie is vrijwel volledig met pensioen, maar hun invloed op de werkethiek is nog steeds merkbaar:
Babyboomers (1946-1964, nu 61-79 jaar)
Deze generatie is grotendeels met pensioen of nadert de pensioenleeftijd. Op de werkvloer kenmerken zij zich door:
Generatie X (1965-1980, nu 45-60 jaar)
Deze generatie bezet vaak senior en management posities:
Xennials (1977-1983, nu 42-48 jaar) Deze ‘micro-generatie’ vormt een brug tussen Generatie X en Millennials:
Millennials / Generatie Y (1981-1996, nu 29-44 jaar)
Vormen een groot deel van de huidige beroepsbevolking:
Generatie Z (1997-2012, nu 13-28 jaar)
De jongste generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt:
Generatie Alpha (2013-2028, nog niet op arbeidsmarkt)
De eerste leden van deze generatie zijn nu nog kinderen, maar het is interessant om te weten dat zij eraan komen:
De vraag naar personeel blijft groeien. Helaas leidt personeelstekort soms tot hogere werkdruk, lagere productiviteit en een grotere kans op een burn-out. Meer aandacht voor de diverse generaties op de werkvloer kan hierop antwoord bieden. Zoals hoe je de samenwerking kunt verbeteren en hoe je elkaars sterktes benut.
Dit kan uitdagingen zoals personeelstekorten aanpakken. Kansen die generatiemanagement met zich mee brengt zijn onder andere:
Het UWV heeft 34 oplossingen voor personeelstekorten geïdentificeerd, verdeeld over drie routes. Deze hebben we aangevuld met voordelen van generatiemanagement:
Samenwerken tussen verschillende generaties kan soms een uitdaging zijn. Eén punt springt er voor ons uit als het gaat om generatiemanagement: communicatie. Open staan voor advies, oprecht luisteren en de tijd nemen voor elkaar. Het benutten en begrijpen van de unieke kwaliteiten van verschillende generaties, is een krachtige manier om samen het personeelstekort tegen te gaan.
Lees hieronder de 4 tips over hoe jij optimaal de kwaliteiten van verschillende generaties benut.
Heb je vragen of wil je meer tips over generatiemanagement? Neem contact met ons op of laat een reactie achter!
Generatie X en Millennials hechten veel waarde aan balans tussen werk en privé. Overweeg hybride werken of flexibele uren om deze groepen aan te trekken en te behouden.
Generaties kunnen veel van elkaar leren. Laat ervaren werknemers, zoals Babyboomers en Generatie X, hun kennis delen met jongere collega’s via mentorschap. Millennials en Generatie Z kunnen op hun beurt digitale vaardigheden en innovaties introduceren.
Babyboomers geven de voorkeur aan persoonlijke gesprekken en e-mail. Millennials en Generatie Z communiceren liever via apps en chatplatforms. Door communicatiekanalen aan te passen, verbeter je de samenwerking tussen generaties.
Zorg ervoor dat iedereen zich gewaardeerd voelt, ongeacht leeftijd. Gebruik workshops en teamactiviteiten om de samenwerking te versterken.
Tijdens het kennisevent keken we bijzonder uit naar de bijdrage van Jesse Geul, een toonaangevende spreker en LinkedIn Top Voice. Met zijn focus op “meer sollicitanten, betere werknemers” en zijn ervaring als trainer, weet hij organisaties te helpen hun recruitmentprocessen te optimaliseren. Zijn inzichten zijn een bron van inspiratie voor werkgevers die willen vernieuwen.
Principes versus beperkingen: een eyeopener
Jesse wist op prikkelende wijze onderwerpen aan te snijden die veel werkgevers liever vermijden of wegzetten met opmerkingen zoals: “Dat was vroeger heel normaal!”. Een krachtige boodschap die hij herhaaldelijk benadrukte, was: “Gaat het om een principe of een beperking?”. Deze vraag blijft hangen en geeft stof tot nadenken.
Eén veelbesproken thema uit zijn sessie willen we daarom hier verder uitlichten:
“Hoezo wil jij op díe leeftijd niet fulltime werken?”
Dit is een vraag die niet alleen een populaire discussie op sociale media oproept, maar ook steeds vaker headlines haalt in het nieuws. De 32-urige werkweek is een onderwerp dat de gemoederen bezig blijft houden. Tijdens het kennisevent liepen de meningen hierover sterk uiteen.
Niet alle bedrijven kunnen een 4-daagse werkweek eenvoudig invoeren, en opmerkelijk genoeg gaven ook meerdere Gen Z-deelnemers aan hier geen uitgesproken behoefte aan te hebben. Toch laten verschillende onderzoeken zien dat het concept veel aanhang heeft. Zo bleek uit een onderzoek onder ING-medewerkers dat ruim 81% van de respondenten (sterk) positief is over de invoering van een 32-urige werkweek bij ING Nederland. (Bron: fnv.nl)
Zij denkt mee over welke generatie jouw organisatie kan versterken.