Het einde van het jaar nadert. Niet alleen de tijd voor feestdagen en gezellige borrels, maar ook hét moment waarop de eindejaarsgesprekken plaatsvinden. Door goed te weten wat er komen gaat, kun jij jouw zenuwen de baas blijven. Dit artikel is de ultieme gids om het eindejaarsgesprek goed voor te bereiden en zelfverzekerd het gesprek in te gaan.
Een eindejaarsgesprek is een zakelijk gesprek tussen werknemer en leidinggevende, welke plaatsvindt aan het einde van het jaar. Het is vergelijkbaar met een beoordelingsgesprek. In dit gesprek krijgt de werkgever de kans om hun gedachten, feedback en verwachtingen uit te spreken. Het is een eenrichtingsverkeer gesprek. Het verschil met een beoordelingsgesprek is, dat een eindejaarsgesprek (het woord zegt het al!) eind van het jaar plaatsvindt.
Er wordt gepraat over hoe het afgelopen jaar is gegaan. Wat is er goed gegaan, wat kan er beter en welke doelen zijn er voor volgend jaar? Het is een soort check-up om te kijken hoe het gaat en wat er kan verbeteren. Het doel is om openlijk te communiceren, begrip te krijgen van beide kanten en samen doelen voor de toekomst te stellen.
Om een eindejaarsgesprek soepel te laten verlopen, is het belangrijk dat je dit goed voorbereidt. Er zijn een aantal belangrijke stappen die je kunt doorlopen, om je goed voor te bereiden:
Wat heb je dit jaar bereikt op je werk? Wat ging goed en waar heb je aan bijgedragen?
In dit gesprek worden niet alleen de goede dingen besproken, maar ook de minder goede dingen. Denk van tevoren goed na over welke dingen aan bod kunnen komen. Zo kun je als dit aangehaald wordt, een uitleg geven zonder dat je in de verdediging schieten
Bedenk welke doelen je hebt bereikt en bedenk nieuwe doelen voor het volgende jaar. Hoe wil jij jezelf verbeteren?
Heb je feedback gekregen van anderen? Denk na over wat ze hebben gezegd, zowel goede dingen als dingen die beter kunnen.
Heb je vragen voor jouw leidinggevende? Schrijf ze op, bijvoorbeeld over wat er van je wordt verwacht het komende jaar.
Luister goed naar wat jouw leidinggevende te zeggen heeft, ook als het kritiek is. Bedenk hoe je hier positief op kunt reageren.
Verder is het prettig om helder en ruim van tevoren een datum te prikken en een agenda te ontvangen over wat er besproken gaat worden.
Een aantal voorbeelden zijn:
Het is voor zowel werkgever als voor werknemers van groot belang om een goed voorbereid eindejaarsgesprek te voeren. Voor werkgever is het een kans om te kijken hoe iedereen het heeft gedaan, doelen voor het volgende jaar te stellen en de teamspirit op te krikken. En voor jou als werknemer betekent het duidelijkheid over wat er van je wordt verwacht, waar je goed in bent en waar je nog kunt groeien. Het geeft ook een boost aan jouw motivatie door de erkenning van je inzet en het opent de deur naar nieuwe kansen.
Wil je meer tips & tricks op werkgebied? Check dan hier onze andere blogs.