De perfecte baan: een handleiding met toepasbare tips

Het vinden van de juiste baan kan een uitdagende en soms lastige opgave zijn, zeker als je niet direct weet welke baan bij jou past. Of je net bent afgestudeerd of op zoek bent naar een carrière verandering; het is belangrijk om te begrijpen welke factoren van invloed zijn op het bepalen van de juiste baan voor jou. En dat is een lastig traject als je niet weet waar je moet beginnen. Bij Attract zijn wij jouw hulplijn die deze zoektocht makkelijker maakt. In dit blog gaan we dieper in op een paar belangrijke zaken, die je helpen om te beslissen welke baan écht bij jou past.

Welk werk past bij mijn persoonlijkheid?

Dit is absoluut de eerste stap die je nooit mag vergeten bij het gericht zoeken naar een baan. In de vele sollicitatiegesprekken die ik heb gevoerd in mijn functie als “droombaanspecialist”, ben ik tot de ontdekking gekomen dat het nog niet algemeen bekend is hoe belangrijk dit is.

Volledige focus op het onderstaande, want dit gaat je beslist helpen!

Ontdek wat je leuk vindt, waar je passie ligt en waar je goed in bent. Makkelijk gezegd, maar heel lastig als je dit altijd verkeerd doet. Stel jezelf de vraag: ben ik wie ik wil zijn en zien mijn vrienden dat ook zo?

Oké, dit heeft uitleg nodig…

Op je cv schets je vaak een beeld van de persoon die je zou willen zijn en bij competenties beschrijf je hoe je denkt over te komen. Alleen; je vrienden zien dit vaak anders. Vraag vrienden, familie of voormalige collega’s om jou te omschrijven. Dit is wie je werkelijk bent, niet wie je graag zou willen zijn.

Nu we jouw persoonlijkheid in kaart hebben gebracht, is het belangrijk om te bedenken wat je leuk vindt om te doen in je vrije tijd.

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

Misschien kijk je graag films, ben je graag op pad met je vrienden of heb je een passie voor schrijven. Schrijf dit voor jezelf op.

Door te begrijpen wat jou motiveert, kun je gericht zoeken naar banen die aansluiten bij jouw persoonlijkheid en interesses” Daan

Hoe weet ik welke baan bij mij past?

Het antwoord op deze vraag past bij wat we net in de vorige alinea hebben besproken en is eigenlijk heel simpel. Een baan die goed bij je past, vraagt om zelfreflectie en dus een match met jouw interesses, persoonlijkheid en vaardigheden. Om dit even duidelijk te krijgen, zijn hier enkele punten die helpen:

  • Persoonlijkheid: Begrijp je persoonlijkheidstype. “Ben ik wie ik wil zijn en zien mijn vrienden dat ook zo?”.
  • Vaardigheden en sterke punten: Breng je soft skills (zoals sociale vaardigheden, hoe goed je kunt luisteren naar anderen en hoe je omgaat met stress) en hard skills (zoals technische kennis, computervaardigheden en scholing) in kaart. Overweeg wat je goed kunt en waar je nog graag aan wilt werken.
  • Interesses en passies: Waar krijg je energie van? Wat doe je het liefst?
  • Waarden en doelen: Streef je naar professionele groei? Denk na over je persoonlijke waarden en lange termijn doelen. Wat vind je belangrijk in een functie? Flexibele uren, hybride werk, enzovoort.
  • Levensstijl en balans werk-privé: Hoeveel tijd wil je besteden aan werk? Wil je parttime of fulltime werken? Wat is jouw gewenste reistijd?

Eigenlijk moet je jezelf goed leren kennen. Alleen dan weet je welke baan echt bij je past. Door te praten met vrienden, familie of voormalige collega’s krijg je hier al meer inzicht in. Nadat je weet wie je bent, is het vaak goed om het gesprek aan te gaan met recruiters, intercedenten of loopbaanadviseurs. De baan die bij je past, is de baan die je ook echt wilt.

Welke functie past bij mij?

Nu begrijpen we aan welke criteria een baan moet voldoen om bij jou te passen. Alleen, we weten nog steeds niet welke specifieke baan of functie dat is.? Dit is een vraag die je jezelf mogelijk al eerder hebt gesteld, bijvoorbeeld bij het kiezen van een vervolgopleiding. Een functie die goed bij je past, kan aansluiten bij de opleiding die je hebt gevolgd. In dat geval is het makkelijker om te bepalen in welke sector je moet zoeken. Het wordt ingewikkelder wanneer je dit niet weet.

In de vorige alinea heb je antwoord gegeven op hetgeen wat je belangrijk vindt. Aansluitend is het goed om onderzoek te doen naar verschillende industrieën en functies. Kijk welke vacatures er openstaan en praat met mensen die werkzaam zijn in verschillende vakgebieden. Een perfecte gelegenheid hiervoor is een netwerkborrel of een vacaturemarkt, maar natuurlijk ook gewoon een verjaardag of feestje.

Heb je een leuke functie gezien? Schrijf hem op. SCHRIJF HEM OP! Het klinkt logisch en je antwoordt vast met “ja ja”, maar doe het dan ook écht! Zo creëer je een lijst met functies die jou interesseren.

En dan nu het slotstuk tot de juiste match.

De allerlaatste stap naar succes

Probeer het uit.

Doordat je wellicht lang in twijfel zit, is het goed om te peilen of je het ook echt leuk vindt. Er zijn mogelijkheden om tijdelijke opdrachten aan te nemen, stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen in deze markt. Daarnaast bieden bedrijven vaak de mogelijkheid om proef te draaien. Ook is een baan op uitzendbasis, dé manier om een kijkje in de keuken te nemen en erachter te komen of iets bij je past.

Dus, hoe vind je een baan die bij je past?

  • Zelfreflectie: Denk na over wat je echt wilt in een baan en krijg jouw persoonlijkheid in beeld.
  • Onderzoek: Verken de markt en neem deel aan verschillende bijeenkomsten.
  • Probeer het uit: Neem tijdelijke opdrachten aan of loop stage als je het niet zeker weet.
  • Evalueren en aanpassen: Wees bereid om jouw zoektocht aan te passen op basis van jouw ervaring.

Laat ons je helpen met het vinden van een baan die bij jou past

Persoonlijk vind ik dit het meest bevredigende aspect van mijn werk. Ik neem de tijd om grondig door jouw cv te gaan. Ik voer persoonlijke gesprekken om erachter te komen of de baan die je zoekt, ook daadwerkelijk aansluit bij wie jij bent en wat jij zoekt.

Als recruiter, bemiddelaar, of zoals ik mezelf graag noem; ‘droombaanspecialist’, is mijn doel niet alleen om de juiste persoon voor de vacature te vinden. Ik streef er altijd naar om iemand te plaatsen voor de lange termijn. Door te zoeken naar een baan die écht bij je past, zorgen we er voor dat we een duurzame match maken.

Als je merkt dat jouw zoektocht niet succesvol is, zelfs na het toepassen van deze tips en trucs, nodig ik je van harte uit om langs te komen bij een van onze Attract vestigingen. Wij helpen je graag verder!

Laat ons je helpen bij het vinden van jouw droombaan. De koffie staat klaar!"

Daan Dedert

Neem contact op