Je eerste werkdag onbezorgd starten

Je eerste werkdag onbezorgd starten

Stel je voor dat je eerste werkdag bij jouw nieuwe baan soepel en stressvrij verloopt. Hoe fijn zou dat zijn? Dit blog is jouw ultieme gids om je voor te bereiden op je eerste werkdag en te zorgen voor een vliegende start.

Wij begrijpen dat wanneer jij je eerste werkdag bij een nieuwe werkgever hebt, dit een grote mijlpaal in jouw professionele leven is. Jij wil die 1e werkdag natuurlijk zo moeiteloos en stressvrij laten verlopen. Hoe je dat doet? Geen zorgen, wij helpen jou op weg! We gaan je stap voor stap vertellen wat je moet weten en moet doen.

Je eerste werkdag voorbereiden

Jezelf goed voorbereiden op je eerste werkdag, is natuurlijk het halve werk. We vertellen je dan ook graag welke tips helpen om je voor te bereiden op een fijne eerste werkdag.

Dag(en) van tevoren

Lees je goed in

Lees je goed in, indien je dit nog niet had gedaan. Check de website, social media en andere bronnen om te snappen wat het bedrijf doet. Verder kun je Googlen of er wellicht belangrijke zaken spelen binnen het bedrijf en/of de branche. Ook kun je op LinkedIn gaan speuren naar collega’s die er al werken.

Dress for success

Zoek uit wat de dresscode binnen het bedrijf is. Ben je niet zeker, trek dan beter iets te netjes aan dan te casual. Zorg dat je de kleding die je aan wilt trekken, de avond voor jouw eerste werkdag klaar hebt liggen. Zo kun je met een gerust hart gaan slapen en behoed jij jezelf van een kledingcrisis in de ochtend.

Bereid vragen voor

Bedenk een paar vragen die je kunt stellen over je nieuwe baan en het bedrijf. Dit laat zien dat je heel geïnteresseerd bent.

Check alles

Zorg dat je spullen klaarstaan: telefoon opgeladen? Laptop klaar voor gebruik? Lunchtrommel en waterfles gevuld? Doe dit allemaal de avond voor je eerste werkdag, dat scheelt ’s ochtends een hoop stress.

De ochtend van je eerste werkdag

Sta op tijd op

Zo kun je rustig ontbijten en jezelf relaxt klaarmaken.

Laatste check

Doe voordat je de deur uitgaat gaat nog even een laatste check: heb je alles? Id-bewijs voor het geval je nog papieren moet invullen? Telefoon? Laptop? Ook lunch/ snacks / waterfles? Het zou vervelend zijn, als er geen voorzieningen binnen het bedrijf zijn en je daardoor de gehele dag met een knorrende maag rondloopt.

Wees op tijd bij het bedrijf

Zorg dat je lekker op tijd aankomt op je nieuwe werkplek. Dit laat zien dat je serieus bent en het geeft jezelf ook rust. Je wilt natuurlijk niet met hartslag 140 en klotsende oksels binnen komen, omdat je een sprintje getrokken hebt om op tijd te komen.

Begroet iedereen

Zodra jij voet over de drempel zet, stel je dan aan al je nieuwe collega’s voor. Het is niet prettig wanneer jouw nieuwe collega’s denken: wie is die man/vrouw? Zet bij binnenkomst een grote glimlach op en groet iedereen. Naast dat je laat zien dat je beleefd bent, laat je ook zien dat je heel veel zin hebt om te beginnen. Nog een mooie bijkomstigheid: als je glimlacht maakt je lichaam hormonen aan die je gelukkiger maken en jouw stressniveau doen dalen!

De gehele eerste werkdag

Wees alert en actief

Als nieuwkomer wil je natuurlijk wel een geïnteresseerde indruk maken. Zorg dat je vragen stelt, goed luistert, aantekeningen maakt en vooral: niet gaapt!

Geen afleidingen

Zorg dat jouw mobiel en/of smartwatch je niet afleidt. Er is niets storender als een collega jou de belangrijkste kneepjes van het vak leert en jij om de haverklap kijkt op je mobiel en/of horloge.

Houd jouw enthousiasme vast

Zorg dat je positief en geduldig blijft. Het is logisch dat je op je eerste werkdag niet alles meteen weet en kunt, maar laat je niet uit het veld slaan. Blijf positief en je zal zien dat jij in no time een van de rest bent!

Hoe beter jij je voorbereidt, des te relaxter je start!” Karin

Welke vragen stel je op je eerste werkdag?

Het stellen van vragen op je eerste werkdag, is een super goede manier om meer te leren en jezelf wegwijs te maken in jouw nieuwe werkomgeving. Het zorgt voor een ontspannen sfeer en je laat een positieve indruk achter op jouw collega’s.

Een aantal voorbeelden van vragen die je kunt stellen zijn:

  • “Wat zijn de belangrijkste doelen en verwachtingen voor mijn rol?”
  • “Met wie ga ik het meest samenwerken in mijn team?”
  • “Hoe ziet een typische werkdag eruit voor iemand in mijn functie?”
  • “Zijn er specifieke procedures of beleidsregels waarvan ik op de hoogte moet zijn?”
  • Wat zijn uitjes of bezigheden die echt bij het bedrijf passen en die ik echt een keer moet meemaken?

De sleutel tot een succesvolle eerste werkdag: voorbereiden, uitblinken en vragen stellen!

Onthoud dat jouw eerste werkdag het begin is van een spannend nieuw hoofdstuk in je carrière. Ga met een positieve houding dit nieuwe avontuur aan en laat het vooral op je af komen. Stel veel vragen, luister aandachtig en sta open om van jouw nieuwe collega’s te leren. Zorg dat je goed voorbereid bent en dat jij jezelf prettig voelt in jouw nieuwe omgeving. Toon initiatief, denk mee en zoek manieren om bij te dragen aan het team. Blijf geduldig en vergeet vooral niet dat het normaal is dat nieuwe dingen tijd nodig hebben. Veel succes en geniet van je nieuwe avontuur!

Wil jij graag een van onze collega’s spreken, omdat je nog vragen hebt na het lezen van dit blog? Dat mag altijd, zij helpen jou graag verder met hun actuele kennis en ervaring! Klik hier om contact op te nemen met de vestiging in jouw omgeving.

Wees vooral jezelf, er wachten geweldige kansen op je!"

Karin

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Laat hieronder jouw gegevens achter en we nemen contact met je op.
Uiteraard kun je ons ook bellen, mailen of op een van onze vestigingen langskomen.

Team Hoofdkantoor Arthur Koolkwartier 8, 6711 VH Ede
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Team Hoofdkantoor Arthur Koolkwartier 8, 6711 VH Ede