Motivatiebrief en sollicitatiebrief; wat is eigenlijk het verschil?

Super tof! Jij hebt dé baan gevonden die bij je past. Om ervoor te zorgen dat jij tussen de andere sollicitanten opvalt, is het belangrijk dat je op de juiste manier solliciteert. Dat kan lastig zijn. Je kunt niet gelijk een goede inschatting maken wat een werkgever graag wil lezen. Toch wil je ervoor zorgen dat zij datzelfde YES gevoel krijgen, als dat jij kreeg tijdens het lezen van de vacature.

Dat begint bij het maken van een cv, een motivatiebrief en een sollicitatiebrief. Veel mensen weten alleen niet het verschil tussen een sollicitatiebrief en motivatiebrief. Geen zorgen! Wij gaan jou hieronder haarfijn uitleggen wat de verschillen zijn tussen deze twee brieven.

Hoe schrijf ik een motivatiebrief?

Een motivatiebrief schrijven is een belangrijk onderdeel van het sollicitatieproces. Met deze brief leert jouw toekomstige werkgever je al een beetje kennen en ga jij je nieuwe werkgever overtuigen waarom jij de juiste kandidaat voor de functie bent. En dít is hoe jij deze brief maakt:

Wellicht heb je dit al een aantal keer moeten oefenen op de middelbare school. Bovenaan start je met het adres van het bedrijf, daar onder jouw adres en daar onder de plaats en datum. Daar onder adresseer je de persoon die hem zal lezen.

De inhoud van deze brief is heel belangrijk. Hier laat jij zien wie jij bent. Wat is jouw passie, wat zijn jouw doelen en hoe ben je terecht gekomen waar je nu bent. Jouw enthousiasme moet zichtbaar naar voren komen in deze brief. Deze brief mag, omdat het vooral over jou gaat, wat informeler. Vertel op een eerlijke en enthousiaste manier jouw verhaal.

Hoe schrijf ik een sollicitatiebrief?

De naam zegt het eigenlijk al. Een sollicitatiebrief is dé perfecte aanvulling op jouw sollicitatie. En deze punten kunnen jouw helpen om deze brief compleet te maken:

Een sollicitatiebrief is gericht op de vacature. Benoem dingen in de vacature die je opgevallen zijn en wat denk jij voor je nieuwe werkgever te kunnen betekenen. Waarom past deze baan zo bij je, en waar wordt jij gelukkig van in je werk. Welke baan verlaat je, waarom, en welke ervaring neem je daar uit mee. Wat zijn je toekomst plannen en ga zo maar door.

De allereerste opbouw is hetzelfde als de motivatiebrief. Daarna maak je een soort tijdlijn. Waar ben je nu, hoe ben je daar gekomen, en waarom wil je daar weg. In de volgende alinea praat je over wat je hebt gelezen in deze vacature en waarom jij denkt dat dit bij je past en wat je kan bieden. In de laatste en 3e alinea spreek je over wat je in de toekomst graag zou willen. Wat zijn je doelen en wat wil je nog leren.

Jouw werkgever wil ik kunnen schatten wat hij aan jou heeft en waar jij het beste tot je recht komt. Zijn er voldoende raakvlakken en kunnen ze inschatten waar ze jou nog in kunnen laten groeien. Maak het je nieuwe werkgever makkelijk door deze informatie te geven.

Verschil motivatiebrief en sollicitatiebrief

‘’Uhm.. wat is nou het verschil?’’

Motivatiebrief Sollicitatiebrief
Informeler Formeler
De inhoud gaat over jou als persoon en jouw motivatie De inhoud gaat over jouw werkervaring en de vacature
Gericht op passie en motivatie Gericht op je kwalificaties
Wat zijn jouw interesse en wat komt daarin overeen met de behoeften van de organisatie Overzicht van je werkervaring, opleiding(en) en vaardigheden

‘’En wat is dan gelijk?’’

  • Je stuurt beide brieven samen met je cv
  • Beide brieven bouw je hetzelfde op
  • Beide brieven hebben hetzelfde doel, interesse wekken
  • Je schrijft ze beide kort, krachtig en duidelijk
  • Je laat zien dat jij de perfecte kandidaat bent

Handige tips

01

Check je spelling, grammatica en opbouw

02

Wees origineel

03

Hou het kort en krachtig

04

Zorg dat de beide brieven en de cv bij elkaar passen

05

Pas op dat je niet te veel over ‘ik’ praat, vooral aan het begin van de zinnen

06

Vermijd clichés en warrig taalgebruik

De inhoud van deze brief is heel belangrijk. Hier laat jij zien wie jij bent. Wat is jouw passie, wat zijn jouw doelen en hoe ben je terecht gekomen waar je nu bent."

Laura

Neem contact op met Laura!