Onbezorgd met zwangerschapverlof

Zwangerschapsverlof is een opwindende, maar ook uitdagende tijd. Wij delen graag enkele tips om je te helpen, hoe jij goed gepland en zonder zorgen naar jouw zwangerschapsverlof toewerkt. Zo haal jij het meeste uit jouw zwangerschapsverlof, om straks helemaal in de “out-of-office-mood” op jouw roze wolk te zitten!

Isabel is momenteel in blijde verwachting en gaat bijna met verlof. Een mooi moment dus om een aantal tips met jou te delen, over hoe je goed voorbereidt jouw zwangerschapsverlof ingaat.

Tips om te genieten van een zwangerschapsverlof zonder stress

Plan vooruit

Begin met plannen zodra je weet dat je zwanger bent. Heb goed overzichtelijk welke taken je hebt en welke je kunt overdragen. Dit geeft jou genoeg tijd om de nodige dingen te regelen. Denk bijvoorbeeld aan meldingen aan- en uitzetten in jouw werkmail. Ook belangrijk; het indienen van verlofaanvragen. Zoek uit hoelang je zwangerschaps- en bevallingsverlof wilt. Check hoeveel inkomen je krijgt tijdens jouw zwangerschapsverlof? Maar ook hoeveel recht jouw partner op partnerverlof heeft in verband met zwangerschap en geboorte? Allemaal zaken om alvast goed over na te denken! Kom je er niet uit? Vraag hulp aan collega’s die hier ervaring in hebben.

Gezondheid staat voorop

Zorg goed voor jezelf en jouw groeiende baby en vermijd stress. Vooral werkstress! Blijf tijdens jouw verlof in het moment en concentreer je op het hier en nu, in plaats van werkgerelateerde zaken. Stap tijdelijk uit groepsapps en als tip aan de managers; blokkeer tijdelijk jouw collega, waarvan je weet dat zij toch nog aan het werk gaat. Volg de aanbevelingen van jouw arts of verloskundige, eet gezond, neem voldoende rust en blijf actief. Zorg bijvoorbeeld ook in de periode dat je nog werkt, voor goede aanpassingen op jouw werkplek. Neem bijvoorbeeld een kussen mee voor in je stoel, neem wat vaker een pauze en doe wat rek- en strekoefeningen.

Neem de tijd om te ontspannen

Zwangerschap kan fysiek en emotioneel veeleisend zijn. Maak tijd voor jezelf; ontspan, lees boeken, kijk naar films of neem deel aan activiteiten die je blij maken en rust geven.

Bereid je voor op de baby

Tijdens jouw verlof heb je alle tijd om de babykamer in te richten, babykleertjes te wassen en alle benodigde spullen te kopen. Een leuke en nuttige manier om jouw tijd door te brengen!

Zorg voor je relatie

Je relatie met jouw partner kan veranderen na de komst van een baby. Probeer quality time samen door te brengen en open te communiceren over jullie verwachtingen en zorgen. Ook wat betreft jouw werk; wie brengt de kinderen naar de opvang? Wil je partner een dag minder werken? Wie neemt als eerste vrij, als de baby ziek is?

Benut deze tijd ook om over jouw carrière na te denken

Overweeg jouw carrièredoelen en hoe je ze kunt blijven nastreven na jouw zwangerschapsverlof. Misschien wil je na je verlof met jouw werkgever praten over flexibele werktijden en/of thuiswerkmogelijkheden.

Geniet vooral van het moment

Zwangerschapsverlof is een bijzondere tijd waarin jij je kunt voorbereiden op het ouderschap. Probeer te genieten van elk moment en wees geduldig met jezelf, terwijl jij je aanpast aan de veranderingen die komen.

Je krijgt rust als je alles van tevoren goed geregeld hebt. Zo kun jij tijdens jouw verlof nog meer genieten van deze bijzondere periode. Onthoud dat zwangerschapsverlof een persoonlijke reis is, en iedereen beleeft het anders. Doe wat voor jou en je gezin het beste voelt en probeer stress zoveel mogelijk te vermijden.

Geniet van deze unieke periode in jouw leven!

Je krijgt rust als je alles van tevoren goed geregeld hebt. Zo kun jij tijdens jouw verlof nog meer genieten van deze bijzondere periode!"

Isabel