Waar bestaat je salaris uit

Je bent eruit; je weet van welke baan jij blij wordt. Googlen maar! De vacatures vliegen je om de oren en daar valt jou gelijk wat op… Hoe kan het dat de uurlonen zo verschillen? Ik geef je uitleg over hoe salarissen zijn opgebouwd. Wat is het verschil tussen bruto en netto? Welk salaris zie jij op jouw bankrekening verschijnen? En hoe zit dat met extra’s zoals toeslagen? Dit blog geeft jou duidelijkheid.

Opbouw salaris

Het basissalaris is afhankelijk van opgedane kennis, ervaring en de sector waarin je gaat werken. De meeste werkgevers vallen onder een cao waarin duidelijke afspraken gemaakt zijn. Dit geeft jou gelijk inzicht hoeveel je nog kunt groeien in salaris!

Verschil bruto netto salaris

We starten met de opbouw van een salaris, zoals het verschil tussen bruto en netto. Kort uitgelegd:

 • Bruto salaris = het totaalbedrag dat je van je werkgever ontvangt vóór aftrek van belastingen en premies
 • Netto salaris = het bedrag dat je daadwerkelijk op je bankrekening ziet verschijnen

“Belastingen en premies? Waarvoor?”

Als werknemer in Nederland betaal je belastingen en premies. De werkgever houdt dit in op jouw loon. We krijgen daarbij weleens de vraag “is dat geld dan voor jullie?”. Nee, de belastingen gaan naar de overheid en worden gebruikt voor bijvoorbeeld wegen, scholen en de gezondheidszorg. De premies dragen bij aan sociale zekerheid. Ook betaalt de werkgever bijdragen voor sociale verzekeringen, pensioen en soms zelfs voor een zorgverzekering. Dus door jouw dagelijkse inzet, draag je op diverse vlakken bij aan de maatschappij!

Jouw salaris berekenen van bruto naar netto

Door bovengenoemde factoren is er geen makkelijke rekensom om je salaris van bruto naar netto te berekenen. Wil jij weten wat je netto gaat verdienen, vraag dan een zogeheten proforma berekening aan bij de werkgever. Voor een schatting gebruik je deze handige rekentool:

Bruto netto berekenen

 

Vakantiegeld

Jaarlijks bouw je naast je salaris een extra potje op: vakantiegeld. Een fijne bonus om in de zomer leuke dingen van te doen óf opzij te zetten als spaargeld. Dit is minimaal 8% van je bruto loon en wordt meestal in mei of juni uitgekeerd. Wist je dat je bij een uitzendbureau zelfs 8,33% opbouwt? Dat kan dus zomaar een extra avond stappen betekenen!

Je hebt via een uitzendbureau recht op een hoger percentage vakantiegeld, dus dat is mooi meegenomen!”

Toeslagen, overuren en bonussen

Toeslagen

Wanneer je onregelmatig of in ploegendiensten werkt, heb je in veel gevallen recht op toeslagen. Denk aan nachttoeslag of weekendtoeslag. Deze toeslagen zorgen ervoor dat je een hoger uurloon krijgt wanneer je op bepaalde tijdstippen werkt. Of je recht op toeslagen hebt en hoe hoog deze toeslagen zijn, is per werkgever en cao verschillend.

Overuren en bonussen

Werk je extra uren of bereik je bepaalde doelen? Dan kun je recht hebben op overwerkvergoedingen of bonussen. Een mooi extraatje!

Naast je salaris kun je ook andere voordelen, zogeheten secundaire arbeidsvoorwaarden krijgen, zoals:

 • een reiskostenvergoeding;
 • een telefoon of laptop van de zaak;
 • een pensioenbijdrage;
 • opleidingsmogelijkheden;
 • korting op verzekeringen;
 • etc.

Maar let op…

Nu redenen waarom uurlonen in dezelfde functie van elkaar kunnen verschillen. In sommige vacatures wordt het vakantiegeld en/of een toeslag al meegenomen in het aangeboden uurloon.  Of wordt er een fulltime salaris weergegeven, in plaats van parttime. Of zijn de uurlonen voor 21 jaar en ouder, terwijl je jonger bent. Al deze factoren worden gebruikt om de vacature aantrekkelijk te maken om te solliciteren.

Weet welke salarissen je met elkaar vergelijkt

Zorg dus dat je juiste gegevens naast elkaar legt, zodat je geen appels met peren vergelijkt. Heel vervelend natuurlijk dat jij jezelf al rijk gerekend hebt en dit uiteindelijk tegen blijkt te vallen…

Handige tips om jouw salaris te checken

 1. Wil je weten waar het salaris dat bij de vacature staat uit is opgebouwd? Stel dan vragen als: op basis van hoeveel uur is dit uurloon gebaseerd? Klopt dit uurloon bij mijn leeftijd? Zijn toeslagen/vakantiegeld inbegrepen? Hoe is het geregeld met reiskostenvergoeding?
 2. Controleer de cao van de werkgever voor meer informatie over salarissen en toeslagen.
 3. Gesolliciteerd en de gelukkige die gaat starten? Gefeliciteerd! Zorg ervoor dat je schriftelijk afspraken maakt over je salaris en lees altijd goed je arbeidsovereenkomst door. Kom je er niet uit? Vraag iemand die jij vertrouwt om advies.
 4. Houd rekening met het wel of niet toepassen van je loonheffingskorting.
 5. Om met plezier naar je werk te blijven gaan, is het belangrijk dat je geldzaken op orde zijn. Dit geeft rust en balans. Geldfit geeft je gratis informatie over geld in jouw situatie. Je krijgt tips of een persoonlijk advies.
Ik wil grip op mijn geld Hoe werkt loonheffingskorting

 

Vragen?

Het is belangrijk om te weten hoe je salaris is opgebouwd zodat je goed geïnformeerd bent. Heb je na het lezen van dit artikel vragen? Neem contact op met een vestiging in jouw omgeving voor persoonlijk advies.

Attract is lid van de ABU, betrouwbaar en altijd klaar om je te ondersteunen.

Voordelen van werken via een uitzendbureau

01

Wekelijks uitbetaald

Jij kunt kiezen of je wekelijks of 4-wekelijks uitbetaald wilt worden.
02

Meer vakantiegeld

Als uitzendkracht heb je recht op 8,33% procent vakantiegeld in plaats van 8% én bepaald jij zelf op welk moment jij dit uitbetaald wilt krijgen.
03

Geen onderscheid

Als uitzendkracht verdien je hetzelfde salaris als je collega's die dezelfde hoeveelheid ervaring hebben en binnen dezelfde salarisschaal vallen. Ook heb je recht op toeslagen, zoals een onregelmatigheidstoeslag, een reiskostenvergoeding of overwerk. Het uitzendbureau houdt nooit geen geld in op je loon.

Vraag na wat jouw salaris exact inhoudt en zorg dat je schriftelijk afspraken maakt"

Lotte