Je bent eruit; je weet van welke baan jij blij wordt. Googlen maar! De vacatures vliegen je om de oren en daar valt jou gelijk wat op… Hoe kan het dat de uurlonen zo verschillen? Ik geef je uitleg over hoe salarissen zijn opgebouwd. Wat is het verschil tussen bruto en netto? Welk salaris zie jij op jouw bankrekening verschijnen? En hoe zit dat met extra’s zoals toeslagen? Dit blog geeft jou duidelijkheid.
Het basissalaris is afhankelijk van opgedane kennis, ervaring en de sector waarin je gaat werken. De meeste werkgevers vallen onder een cao waarin duidelijke afspraken gemaakt zijn. Dit geeft jou gelijk inzicht hoeveel je nog kunt groeien in salaris!
We starten met de opbouw van een salaris, zoals het verschil tussen bruto en netto. Kort uitgelegd:
Als werknemer in Nederland betaal je belastingen en premies. De werkgever houdt dit in op jouw loon. We krijgen daarbij weleens de vraag “is dat geld dan voor jullie?”. Nee, de belastingen gaan naar de overheid en worden gebruikt voor bijvoorbeeld wegen, scholen en de gezondheidszorg. De premies dragen bij aan sociale zekerheid. Ook betaalt de werkgever bijdragen voor sociale verzekeringen, pensioen en soms zelfs voor een zorgverzekering. Dus door jouw dagelijkse inzet, draag je op diverse vlakken bij aan de maatschappij!
Door bovengenoemde factoren is er geen makkelijke rekensom om je salaris van bruto naar netto te berekenen. Wil jij weten wat je netto gaat verdienen, vraag dan een zogeheten proforma berekening aan bij de werkgever. Voor een schatting gebruik je deze handige rekentool:
Jaarlijks bouw je naast je salaris een extra potje op: vakantiegeld. Een fijne bonus om in de zomer leuke dingen van te doen óf opzij te zetten als spaargeld. Dit is minimaal 8% van je bruto loon en wordt meestal in mei of juni uitgekeerd. Wist je dat je bij een uitzendbureau zelfs 8,33% opbouwt? Dat kan dus zomaar een extra avond stappen betekenen!
Wanneer je onregelmatig of in ploegendiensten werkt, heb je in veel gevallen recht op toeslagen. Denk aan nachttoeslag of weekendtoeslag. Deze toeslagen zorgen ervoor dat je een hoger uurloon krijgt wanneer je op bepaalde tijdstippen werkt. Of je recht op toeslagen hebt en hoe hoog deze toeslagen zijn, is per werkgever en cao verschillend.
Werk je extra uren of bereik je bepaalde doelen? Dan kun je recht hebben op overwerkvergoedingen of bonussen. Een mooi extraatje!
Naast je salaris kun je ook andere voordelen, zogeheten secundaire arbeidsvoorwaarden krijgen, zoals:
Nu redenen waarom uurlonen in dezelfde functie van elkaar kunnen verschillen. In sommige vacatures wordt het vakantiegeld en/of een toeslag al meegenomen in het aangeboden uurloon. Of wordt er een fulltime salaris weergegeven, in plaats van parttime. Of zijn de uurlonen voor 21 jaar en ouder, terwijl je jonger bent. Al deze factoren worden gebruikt om de vacature aantrekkelijk te maken om te solliciteren.
Zorg dus dat je juiste gegevens naast elkaar legt, zodat je geen appels met peren vergelijkt. Heel vervelend natuurlijk dat jij jezelf al rijk gerekend hebt en dit uiteindelijk tegen blijkt te vallen…
Het is belangrijk om te weten hoe je salaris is opgebouwd zodat je goed geïnformeerd bent. Heb je na het lezen van dit artikel vragen? Neem contact op met een vestiging in jouw omgeving voor persoonlijk advies.