Werken via een uitzendbureau; dit zijn de voor- en nadelen

Op dit moment zoeken veel mensen een nieuwe uitdaging en zijn er veel bedrijven op zoek naar geschikt en bekwaam personeel. Nu scroll je vaak via Indeed of Nationale Vacaturebank naar leuke, uitdagende functies waar jij als werkzoekende voor in aanmerking wil komen. Misschien kom je tijdens jouw zoektocht een passende functie tegen die via een uitzendbureau loopt.

Je stelt jezelf al wat vragen:

  • Is dit voor mij de juiste manier om aan een baan te komen?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van het werken via een uitzendbureau?
  • Heb ik wel bepaalde zekerheid als ik via een uitzendbureau ga werken?
  • Heeft het invloed op mijn salaris? Et cetera.

In dit artikel ga ik mijn best doen om jullie twijfels over het werken via een uitzendbureau, weg te nemen. Ik leg kort uit hoe Attract werkt, en wat de voor- en nadelen zijn van werken via een uitzendbureau.

Hoe werkt het als je via een uitzendbureau werkt?

Er zijn meerdere manieren om bij een organisatie aan het werk te gaan. Een van deze manieren is om via een uitzendbureau te werken. Dit houdt concreet in dat jij je als werkzoekende verbindt aan een uitzendbureau. Zij zoeken vervolgens bij een van haar opdrachtgevers een passende baan voor jou.
Uiteindelijk verricht je werkzaamheden voor de opdrachtgever, maar het uitzendbureau is jouw feitelijke werkgever. Hoe zit dat precies en hoe werkt een uitzendbureau?

Het uitzendbureau gaat voor bedrijven in de regio op zoek naar passende kandidaten voor openstaande functies binnen de organisatie. Zij gaan in gesprek met het bedrijf om helder te krijgen wat zij precies zoeken. Duidelijk wordt doorgenomen aan welke eisen de kandidaat moet voldoen, om in aanmerking te kunnen komen voor de functie. Het uitzendbureau schetst een functieprofiel, stelt de vacature op en gaat op verschillende manieren op jacht naar de geschikte kandidaat.
Kandidaten kunnen zelf rechtstreeks solliciteren op een openstaande vacature, maar het uitzendbureau kan ook zelf kandidaten werven via online platformen of uit eigen kringen.

Merendeel van onze werknemers gaat op (vast) contract bij de opdrachtgever!” Thijs

Als het uitzendbureau met een potentiële kandidaat in contact komt, dan wordt er vaak een fysiek kennismakingsgesprek gepland. Zo kan de kandidaat zijn/haar wensen kenbaar maken en kan het uitzendbureau de eisen en het bedrijf verder toelichten. Met de technologische ontwikkelingen van vandaag, is een onlinegesprek via Microsoft Teams of het beeldbellen via WhatsApp natuurlijk ook mogelijk.

Is de kandidaat na het kennismakingsgesprek enthousiast en het uitzendbureau ook? Dan brengt het uitzendbureau het profiel van de kandidaat bij de opdrachtgever onder de aandacht.

Mocht het uiteindelijk voor alle 3 partijen (kandidaat – uitzendbureau – opdrachtgever) tot een mooie match leiden, dan start een kandidaat vaak op uitzendbasis. Dat betekent dat zij een overeenkomst sluiten met het uitzendbureau waarbij zij de kandidaat ‘uitzenden’ aan de opdrachtgever.

Het betreft een flexibele overeenkomst waarin zowel de kandidaat als de opdrachtgever ten alle tijden de overeenkomst kan beëindigen. Dit kan het geval zijn wanneer de kandidaat toch een interessantere baan heeft gevonden elders. Of als de productiemachines stilliggen bij bedrijven en er op dat moment weinig tot geen werk voor handen is.

In de meeste gevallen werk je 6 tot 9 maanden via het uitzendbureau en daarna word je overgenomen door de opdrachtgever en krijg je daar een contract.

Als je werkt via het uitzendbureau, krijg je ook via dit bureau jouw loon. Zij zijn namelijk de feitelijk werkgever. Het uitzendbureau berekent een tarief door aan de opdrachtgever. Dit gaat niet ten koste van het salaris van jou. Je krijgt altijd het salaris, dat je ook zou krijgen wanneer je bij de opdrachtgever rechtstreeks in dienst treedt. Daarnaast is er flexibiliteit in de uitbetaling wanneer je werkt via een uitzendbureau. Je hebt de keuze om wekelijks uit betaald te krijgen of per 4 weken. Tijdens jouw dienstverband kan dit ook op ieder moment gewijzigd worden.

Wat zijn de nadelen van het werken via een uitzendbureau?

Wat een mogelijk nadeel kan zijn wanneer je werkt via een uitzendbureau, is dat je geen vastigheid en zekerheid hebt over het aantal uren en de duur. Wanneer je rechtstreeks bij een organisatie in dienst treedt krijg je een contract voor een (on)bepaalde tijd, met een vastgesteld aantal uren. Ondanks dat je deze zekerheid niet hebt, weten wij van tevoren wel wat de intentie is (voor langere tijd of niet) en wat het aantal werkuren per week is. Uiteindelijk gaat het merendeel van onze werknemers op (vast) contract bij de opdrachtgever.

Voordelen van werken via een uitzendbureau

01

Een groot aanbod aan opdrachtgevers en functies.

Zij kunnen deuren voor jou openen, die anders gesloten zouden blijven. Ook kunnen zij je vacatures laten zien, waarvan jij zelf niet eens wist dat ze bestonden of dat jij daarvoor in aanmerking kon komen.
02

Een flexibele overeenkomst

Je kunt op ieder moment, vaak wel in overeenstemming met de opdrachtgever, jouw overeenkomst beëindigen. Je verricht flexibele arbeid waardoor je bijvoorbeeld die ene droomreis kunt maken of alleen tijdens de zomervakantie kunt werken omdat je in september een nieuwe opleiding start. Je beschikt dus niet over een wettelijke opzegtermijn.
03

Zetten zich voor je in tijdens de salarisonderhandeling

Het salaris wordt vastgesteld conform cao van de opdrachtgever. Dat betekent dat je exact hetzelfde salaris verdient, als een medewerker die rechtstreeks in dienst is bij de opdrachtgever. Maar het uitzendbureau kan jou bijvoorbeeld ook plaatsen bij een bedrijf dat in ploegen werkt en daardoor een toeslag heeft, wanneer jij aangeeft zoveel mogelijk te willen verdienen. Of het uitzendbureau kan ervoor zorgen dat je twee banen krijgt. Alles is bespreekbaar en gebeurt in goed overleg.
04

Zelf het moment van uitbetaling bepalen

Zowel wekelijks als 4-wekelijks is een optie en je kunt dit zelfs gedurende jouw dienstverband omzetten als je dat wilt.
05

Je bouwt reserveringen en pensioen op

Reserveringen bouw je op in de vorm van vakantiegeld, vakantiedagen en kort verzuim. Dit dient als een soort spaarpotje die je ook te allen tijde kunt uit laten betalen. Pensioen bouw je direct op bij het aangaan van een overeenkomst.
06

Je hebt recht op een uitkering

Mits je verwijtbaar werkloos geworden bent.
Zelf heb ik ook via Attract gewerkt. Ik was tijdelijk gestopt met mijn studie en wilde geld bijverdienen. Via het uitzendbureau werden er verschillende opties met mij besproken en uiteindelijk heb ik een periode met volle tevredenheid werkzaamheden verricht!” Thijs