Stel je voor hoe zelfverzekerd jij je voelt als je elk sollicitatiegesprek in gaat, wetende dat je goed voorbereid bent. In dit artikel deel ik praktische stappen om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek en jouw kansen op succes te vergroten.
Jouw sollicitatiegesprek is hét moment waarop jij jouw potentiële werkgever kunt overtuigen, dat jij dé perfecte match bent voor de job. Het is jouw kans om indruk te maken en te laten zien wat je in huis hebt. Dit kun je het beste doen door jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op het gesprek. Hierdoor voel jij je ongetwijfeld een stuk zelfverzekerder om het gesprek goed aan te gaan. Dus, sta jij op het punt om een spannend sollicitatiegesprek aan te gaan en ben je op zoek naar waardevolle tips om je voor te bereiden en succes te behalen? Dan ben je op de juiste plek, want ik ga je helpen!
Hieronder heb ik een aantal tips voor je uitgewerkt voor een succesvol sollicitatiegesprek. Hopelijk geven deze tips de juiste basis voor een goede dosis zelfvertrouwen. 😉
Het is super belangrijk om te weten bij welk bedrijf je solliciteert, om verschillende redenen. Allereerst laat het zien dat je tijd en moeite hebt gestoken om de organisatie te leren kennen. Dit geeft aan dat je serieus geïnteresseerd bent in de functie en dat wordt natuurlijk erg gewaardeerd. Ten tweede kun je hierdoor gerichte vragen stellen tijdens jouw sollicitatiegesprek. Voordat je het gesprek ingaat, kun je de website van het bedrijf checken. Ook kun je ze volgen op sociale media zoals LinkedIn of Instagram en zoeken naar nieuwsartikelen/persberichten van het bedrijf. Verzamel zoveel mogelijk informatie zodat je niet alleen interesse en betrokkenheid toont, maar ook heel gericht kunt praten over wat jij te bieden hebt als kandidaat.
Laten we beginnen met de leuke kant van de medaille: jouw sterke punten. Dit is jouw kans om te laten zien waarom jij perfect past bij de job. Wees specifiek en zorg ervoor dat je kunt uitleggen waarom het jouw sterke punt is. Een voorbeeld: als je geweldig bent in communicatie, komt het doordat je in staat bent jouw ideeën duidelijk en begrijpelijk over te brengen op een ander. Je kunt niet alleen een ander overtuigen van jouw standpunt, maar je bent ook een fantastische luisteraar omdat je actief luistert en begrip toont.
Nu de minder leuke kant: jouw zwakke punten. Het kan verleidelijk zijn om deze vraag te ontwijken of te minimaliseren, maar eerlijkheid is hierin de beste aanpak. Werkgevers willen zien dat jij jezelf goed kent en bereid bent om aan jouw zwakke punten te werken. Zet de zwakke punten in een positief daglicht, door aan te geven dat je openstaat voor feedback en groei.
Een sollicitatiegesprek is niet alleen een kans voor de werkgever om jou te leren kennen, maar ook voor jou om meer te weten te komen over het bedrijf en de functie. Past het écht bij jou? Bedenk vooraf een aantal vragen om jouw interesse te tonen. Vraag bijvoorbeeld naar hun plannen voor de toekomst, wat ze verwachten van de nieuwe medewerker, of hoe een typische werkdag eruitziet.
Een goede eerste indruk kan het verschil maken. Hierbij speelt uiterlijke verzorging en jouw kledingkeuze zeker een grote rol. Kies voor een outfit die past bij de bedrijfscultuur en de functie waarop je solliciteert. Hierin kun je alle kanten op, maar over het algemeen is het veilig om te kiezen voor zakelijke kleding voor een sollicitatiegesprek. Je kunt hierbij denken aan een nette blouse met een pantalon. Kies wat neutralere kleuren en zorg ervoor dat jouw kleding vlekvrij en gestreken is. Kleding die goed past en comfortabel is, zal je helpen om zelfverzekerder over te komen.
Nu je de tips binnen hebt voorafgaand aan jouw gesprek, is het tijd om door te nemen hoe je indruk maakt tijdens het gesprek zelf. Je bent goed voorbereid, dus zet die zenuwen om in zelfvertrouwen! Neem de tijd om doordachte vragen van de werkgever goed te beantwoorden en toon begrip voor de vragen die ze stellen. Wees vooral niet bang om vragen terug te stellen, dit zorgt namelijk voor interactie en dat is de fundering voor een goed gesprek. Vergeet ondertussen niet dat jouw lichaamstaal boekdelen spreekt, dus houd oogcontact tijdens het gesprek en zorg voor een open houding. Oogcontact is super belangrijk in gesprekken, omdat het zorgt voor een goede connectie en vertrouwen tussen mensen. Het legt de basis voor een prettige communicatie en laat zien dat je respectvol en oprecht bent in het gesprek. Het is eigenlijk een krachtige manier om een sterke band te creëren. En dat is natuurlijk heel belangrijk tussen collega’s!
Nou gelukkig, het zit erop! Je hebt jouw sollicitatiegesprek doorstaan. Als je het nu echt af wilt maken, stuur je de persoon waar je een gesprek mee hebt gehad een bedankje. Het sturen van een bedankje toont niet alleen waardering, maar ook dat je daadwerkelijk interesse hebt in de functie. Een eenvoudige e-mail waarin je jouw dankbaarheid en enthousiasme nog een keer bevestigt, kan het verschil maken.
Kijk nog even terug op het gesprek. Hoe vond je zelf dat het ging? Vond je de baan ook echt bij je passen en is het wat jij ervan verwacht had? Als het goed is heb jij zelf nu ook een goede indruk van het bedrijf en de functie waardoor je beter kunt inschatten of de baan bij jou past.
Hopelijk ben je met deze tips helemaal klaargestoomd voor jouw sollicitatie! Onthoud dat jouw zelfvertrouwen een belangrijke rol speelt, dus wees gerust zeker van je zaak dat je jezelf goed hebt voorbereid. Je kent nu het bedrijf, je hebt ook nagedacht over jouw sterke en zwakke punten en je hebt slimme vragen om jouw interesse te tonen. Bovendien heb je dé perfecte outfit gekozen om een goede eerste indruk te maken!
Ongeacht wat de uitslag is van het gesprek, zie de ervaring altijd als een kans om te groeien. Of het nu heeft geleid tot het gewenste resultaat of niet. En mocht het niet het gewenste resultaat zijn geworden, weet dan dat het niet de baan voor jou is en iets veel beters op je wacht. Ik duim in ieder geval voor je, veel succes op jouw sollicitatiegesprek!