Ik wil ander werk, maar heb geen diploma

Soms lopen dingen in het leven anders dan je vooraf  gedacht had. Wellicht ben jij wel gestart met een opleiding maar heb jij deze om jouw eigen persoonlijke redenen niet af kunnen ronden. Is dit dan meteen reden tot paniek? Moet je dan jouw dromen loslaten? Nee tuurlijk niet! Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Zoek de weg die bij jou past!

Begin met het verkennen van jouw opties.

In welke sector wil jij graag aan de slag, horeca, schoonmaak, verkoop of logistiek? Heb je voor de functie waar jouw interesse ligt geen diploma maar wel een certificering nodig? Overweeg dan om deze te behalen of om een training te volgen.

Wij beschikken over een groot netwerk in diverse sectoren en brengen jou graag in contact met de sector waar jouw interesse ligt. Karen

Het is altijd mogelijk om werk te vinden zonder diploma. Jouw werkervaring en vaardigheden zeggen zoveel meer over jouw kunnen dan dat papiertje dat je misschien net niet hebt behaald! Wie weet kun jij deze ervaring gebruiken als opstap. Misschien krijg jij wel de kans om door te groeien en je intern te ontwikkelen!

Banen waar je geen diploma voor nodig hebt

Natuurlijk zijn er banen waar je echt een diploma voor nodig hebt. En dat is in sommige branches maar goed ook. Een van die branches is de zorg. Ligt jouw hart toch echt bij de zorg? Overweeg dan een leer- werktraject. Zo behaal jij al werkend alsnog het diploma dat hier voor nodig is.

Maar ook zonder diploma en relevante werkervaring kun je nog steeds kiezen uit verschillende banen zoals bijvoorbeeld:

 • Schoonmaakmedewerker
 • Productiemedewerker
 • Isolatiemonteur
 • Montage hulpkracht
 • Medewerker groenonderhoud
 • Logistiek medewerker

In sommige functies krijg je zelfs de kans om je verder te ontwikkelen en een opleiding te volgen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Grondwerker/kraanmachinist
 • Leerling chauffeur
 • Productiemedewerker hout

Hoe kun jij je baankans vergroten zonder diploma?

Als je snel ander werk wil vinden zonder diploma, ga dan aan de slag met jouw cv. Zorg ervoor dat jouw potentiële nieuwe werkgever uit jouw cv kan opmaken wat jouw competenties en vaardigheden zijn.
Breng dus jouw eerdere opgedane werkervaring uitgebreid in kaart.  Vergroot zo jouw kans om een baan te vinden waarbij een diploma niet nodig is, maar waarbij jouw ervaring van toegevoegde waarde kan zijn voor de organisatie.

Met een diploma kun je aantonen dat je de potentie hebt om dat wat je geleerd hebt te gaan doen, maar het zegt niets over of je dat ook daadwerkelijk kunt of hoe je dat doet.

Jouw werkervaring en vaardigheden zeggen zoveel meer over jouw kunnen dan dat papiertje dat je misschien net niet hebt behaald!

Heb jij jouw cv aangepast, ga dan aan de slag met je sollicitatiebrief. Laat die ontbrekende diploma geen hoofdrol spelen! Laat jouw kracht en drive zien!

Wellicht was jouw studententijd niet jouw ‘beste’ periode maar heb jij gaandeweg in jouw werk laten zien wat jij kunt en wat jij waard bent.  Een diploma kan een mooie springplank zijn voor jou carrière. Wanneer je die diploma niet  hebt behaald, gebruik dan jouw opgedane kennis en vaardigheden als springplank! Weet jij wat jouw talenten zijn en benut jij ze ook?

In de volgende functie kun je bijvoorbeeld jouw ervaring als springplank inzetten:

 • Medewerker klantenservice
 • Medewerker meldkamer
 • Slijper
 • Interieurbouwer
 • Operator

Heb jij voor jezelf duidelijk wat jouw ‘Rome’ is?

Zit jij nog op voor jou de juiste weg? Misschien ben je wel zoekende naar wat de beste vervolgstap voor jou is? Wij helpen jou graag! Bijvoorbeeld door samen met jou jouw competenties en vaardigheden in kaart te brengen. Samen met jou kijken we naar de route die het beste bij jou past!

Zorg ervoor dat jouw potentiële nieuwe werkgever uit jouw cv kan opmaken wat jouw competenties en vaardigheden zijn.

Karen

Neem contact op met Karen