Zo maak je een perfecte sollicitatiemail

Je ziet het steeds vaker in een vacature: ‘stuur je sollicitatie per mail’.  Super handig dat tegenwoordig steeds meer digitaal kan, maar hoe schrijf je zo’n sollicitatiemail?

In deze blog leer ik jou onder andere de opbouw van een sollicitatiemail en wat je erin zet. Aan het eind van deze blog heb jij voldoende handvaten om de sollicitatiemail te schrijven waarmee je jouw kans op succes vergroot én vind je een voorbeeldmail ter inspiratie.

Wat is een sollicitatiemail en welk belang heeft het?

Een sollicitatiemail is ter ondersteuning van jouw sollicitatiebrief en cv.  Deze begeleidende mail is het eerste wat de organisatie van jou ziet. Zorg er daarom voor dat het een professionele sollicitatiemail is.  In principe hoeft een sollicitatiemail niet heel uitgebreid te zijn. Hou het kort, bondig en vooral correct. Trek wel de aandacht van de potentiële werkgever en vergroot zo de kans op het openen van jouw daadwerkelijke sollicitatiebrief. Een simpele  ‘Hierbij stuur ik u mijn cv als bijlage’ voldoet dus niet als sollicitatiemail.

Opbouw van de sollicitatiemail

Net zoals een sollicitatiebrief en cv, heeft een sollicitatiemail ook een basisstructuur. Gebruik voor jouw sollicitatie altijd een professioneel e-mailadres, bij voorkeur met je voor- en achternaam erin.  Je wilt natuurlijk het liefst dat jouw mail meteen opvalt. Zorg er daarom voor dat het meteen duidelijk is waarom jij mailt. Gebruik hier de onderwerpregel voor. Zet in het onderwerp dat je solliciteert naar de functie (eventueel een vacaturenummer) en je naam.

Voorbeeld:

 • Onderwerp: Sollicitatie intercedent – Karen Koedijk-Zwoferink
 • Onderwerp: Sollicitatie intercedent (vacaturenummer 12345) – Karen Koedijk – Zwoferink

Aanhef en inleiding

Hoe begin je een sollicitatiemail? Over de aanhef van een sollicitatiemail zijn de meningen verdeeld. Begin je met geachte of beste…? Kies je voor een formele of een informele aanhef? Mijn tip voor jou; kijk naar de organisatie waar jij gaat solliciteren. Wat past bij hen. Vaak kun je dit al uit de vacature halen. Neem ook een kijkje op de “werken bij” website, heerst er een informele cultuur? Pas jouw aanhef daar op aan. Formele of informele aanhef; kies altijd voor een persoonlijke aanhef! Staat er een naam van de contactpersoon in? Richt je sollicitatiemail dan aan die persoon. Staat er geen naam in de vacature? Houd de aanhef dan algemeen.

Hou het kort, bondig en vooral correct. Trek de aandacht en vergroot zo de kans op het openen van jouw sollicitatiebrief” Karen

Inhoud van de mail

Zorg ervoor dat jouw sollicitatiemail kort en krachtig is. Geef aan dat je solliciteert naar de openstaande functie. Vermeld altijd de functietitel en maak jou interesse kenbaar.  Heb je al contact gehad met de contactpersoon? Benoem dit dan in jouw mail.

Enkele voorbeelden:

 • Naar aanleiding van ons telefonisch gesprek vanochtend, stuur ik u hierbij mijn sollicitatie naar de functie van intercedent.
 • Via deze e-mail solliciteer ik met veel plezier naar de functie van intercedent.

Geef hierna aan waarom jij de kandidaat bent die zij zoeken. Zorg dat je opvalt, wees origineel en wees vooral jezelf. Houd dit kort, vergeet niet dat het een begeleidende mail bij jouw sollicitatie is. Jouw uitgebreide motivatie staat al in jouw sollicitatiebrief, dus een of twee zinnen in de mail zijn vaak al voldoende.

Verwijzing naar bijlagen

Jouw sollicitatiemail bevat natuurlijk jouw cv en sollicitatiebrief en deze voeg je toe als bijlage aan de mail. Zorg er voor dat de documenten als PDF zijn opgeslagen en zorg dat ze een professionele naam hebben bijvoorbeeld “Karen Koedijk – cv 2024″ en “Karen Koedijk – sollicitatiebrief Attract”.

In je e-mail verwijs je naar deze bijlagen. Dit kun je op verschillende manieren doen:

 • ‘’In de bijlage vindt u mijn cv en sollicitatiebrief.’’
 • ‘’Bijgaand vindt u mijn cv en sollicitatiebrief.’’
 • ‘’Ik verwijs u graag naar mijn bijgevoegde sollicitatiebrief en cv.’’

Afsluiten van de sollicitatiemail

In de afsluiting bedank je de lezer voor de genomen tijd en geef je aan dat je uitkijkt naar een reactie. Sluit vervolgens af met een zakelijke groet en vermeld onderaan de mail jouw telefoonnummer.

Controleer jouw e-mailadres

Voor de eerste indruk krijg je maar één kans. Zorg er daarom voor dat je geen fouten maakt. Dubbel check jouw eigen e-mailadres. Verstuur de mail vanuit jouw professionele account, waarbij jouw voor- en achternaam in het adres staan. Dit is eveneens handig voor de organisatie waar jij solliciteert. Wanneer zij jouw sollicitatiemail terug moeten zoeken, is het handig dat jouw naam verwerkt is in het e-mailadres.

Algemene tips voor jouw sollicitatiemail

Om de perfecte sollicitatiemail te maken, geef ik je hierbij nog enkele tips:

 • Je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken. Zet je beste beentje voor bij het maken van jouw sollicitatiemail;
 • Zorg dat de reden van jouw mail voor de lezer meteen duidelijk is, gebruik hier de onderwerpregel voor;
 • Doe research. Aan wie richt jij jouw mail? Schrijf je formeel of informeel?;
 • Wees kort, maar krachtig;
 • Zorg dat je opvalt en weet daarmee de interesse te wekken;
 • Blijf áltijd jezelf;
 • Zorg ervoor dat je jouw cv en sollicitatiebrief als PDF opslaat. Op deze manier weet je zeker dat de opmaak goed blijft staan;
 • Zorg ervoor dat jouw mail overzichtelijk is. Dit doe je door jouw mail op te delen in alinea’s;
 • Check altijd of je de bijlagen wel hebt toegevoegd;
 • Check voor het versturen van jouw sollicitatie alles uitgebreid. Laat ook anderen jouw sollicitatie en de begeleidende mail lezen.

Voorbeeld van een sollicitatiemail

Tot slot geef ik je hierbij een voorbeeld van een sollicitatiemail ter inspiratie:

Onderwerp: Sollicitatie intercedent – Karen Koedijk- Zwoferink

Beste mevrouw Rolefes-Tijhof,

Naar aanleiding van ons telefonisch gesprek vanochtend, stuur ik u hierbij mijn sollicitatie naar de vacature van intercedent.

Mede door mijn jarenlange ervaring, vind je in mij een betrokken intercedent die graag dat stapje extra zet. Ik geniet van het puzzelen en de uitdaging om te komen tot de perfecte match. De ene keer is die puzzel makkelijker dan de andere keer en juist dat maakt het voor mij zo leuk!

Voor meer informatie verwijs ik u graag naar mijn bijgevoegde sollicitatiebrief en cv.

Graag zou ik in een persoonlijk gesprek mijn sollicitatie verder toelichten. 

Alvast bedankt voor de tijd die u neemt om mijn sollicitatie te beoordelen en uw reactie zie ik met veel plezier tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Karen Koedijk-Zwoferink
06 12 34 56 78

Na het lezen van deze blog, is er niks meer wat jou tegenhoudt. Solliciteer op jouw droombaan en schrijf die sollicitatiemail!

Behoefte aan meer tips en adviezen of twijfel je over de functie? Kom sparren en bespreek de mogelijkheden met ons. Voel je welkom op één van onze vestigingen. Wij zijn er voor jou! 

Je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken. Zorg voor een foutloze sollicitatiemail"

Karen

Kom langs!