Hoe moet je een cv maken?

Je gaat op zoek naar een baan, dan is de eerste stap: het maken van een cv. Maar hoe moet je een cv opstellen? Je cv wordt jouw persoonlijke visitekaartje, een overzicht van jouw werkervaring, opleiding(en) en vaardigheden. Een werkgever of recruiter leest jouw cv om een snelle indruk te krijgen van wie jij bent. Dit kan de doorslag geven in een sollicitatieproces. Naast een eventuele motivatiebrief, gaat je cv bepalen of jij op gesprek mag komen. Het is dus belangrijk hier goed aandacht aan te schenken. In dit blog lees je wat er juist wél en juist níét op een cv hoort te staan en hoe je een cv kan opstellen.

Wat moet er op een cv?

Wat zet je op je cv om jouw kwaliteiten te benadrukken? We helpen je op weg met de punten die echt onmisbaar zijn op je cv. Het is belangrijk dat je cv overzichtelijk is, zodat degene die het leest snel kan zien waar jouw kwaliteiten liggen.

Opleiding(en) en werkervaring

Zoals genoemd is je geschiedenis van opleidingen en werkervaring onmisbaar. Deze sorteer je in volgorde van tijd; je begint met de oudste dingen en vermeldt de meest recente het laatst.
Heb je al meerdere jaren werkervaring en sluit deze ervaring aan op de functie waarop je solliciteert? Dan maak je juist een teruglopend cv; start met de meest recente baan en vermeld de oudste het laatst. Je geeft aan welke maand en welk jaar je bent gestart en gestopt. Bij de werkervaring noteer je de functie, het bedrijf en de locatie. Als toevoeging kun je een omschrijving geven van je werkzaamheden, maar probeer dit kort en bondig te houden.

Je geschiedenis van opleidingen en werkervaring is onmisbaar.”

Persoonlijke gegevens

Jouw persoonlijke gegevens mogen ook niet ontbreken op je cv. De volgende gegevens dien je in te vullen:
• Jouw naam en achternaam;
• Jouw telefoonnummer;
• Jouw e-mailadres;
• Jouw geboortedatum;
• Jouw rijbewijs/rijbewijzen;
• Jouw geboorteplaats;
• Jouw huidige adres.

Vaardigheden

Zoals genoemd wordt je cv jouw visitekaartje, het benoemen van je vaardigheden maakt je aantrekkelijker op de arbeidsmarkt. Onder vaardigheden kun je bijvoorbeeld benoemen welke talen je beheerst en in welke mate. Andere voorbeelden van vaardigheden kunnen bestaan uit je kennis van een vak, (online) programma’s of besturingssystemen. Probeer hierbij rekening te houden met vaardigheden die aansluiten op de vacature waar je op gaat solliciteren.

Extra’s

Als extra toevoeging kun je hobby’s of sterke eigenschappen benoemen. Naast je opleiding is het belangrijk jouw certificaten toe te voegen. Certificaten hoeven niet zo uitgebreid op je cv als werkervaring of opleidingen, een opsomming is voldoende. Heb je geen certificaten? Helemaal niet erg! Laat dan het kopje ‘certificaten’ achterwege. Wanneer je LinkedIn hebt is het een optie om de link naar jouw profiel toe te voegen, let er wel op dat je LinkedIn profiel overeenkomt met je cv. Je kunt er ook voor kiezen een foto van jezelf toe te voegen. Zeker geen verplichting, maar wel een aanrader!

No go's

Naast wat er wél op je cv dient te staan, zijn er ook een aantal dingen die je beter níét op je cv kunt zetten. We zetten ze voor je op een rijtje.

01

Onprofessionele foto

Kies niet voor een foto waar een (snapchat) filter overheen zit en bij voorkeur ook geen selfie of vakantiefoto. Zorg dat deze foto een professioneel en representatief beeld van jou geeft.
02

Grote stukken tekst schrijven

Probeer grote stukken tekst te vermijden op je cv. Het dient namelijk als snelle indruk van jou, in een motivatiebrief heb je de ruimte jezelf toe te lichten.
03

Afkortingen & spelfouten

Probeer afkortingen te vermijden en let er ook op dat er geen spelfouten of grammaticale fouten in je cv staan.

Een goed cv opstellen is niet moeilijk meer

Wij helpen jou!

Je kunt ervoor kiezen het cv in Word te maken of in andere (grafische) vormgeving programma’s. Heb je geen kennis van dergelijke programma’s of weet je niet waar je moet beginnen? Geen probleem! Met behulp van onze cv-generator kun je een gratis en gemakkelijk een cv maken. Je kiest een template die jou aanspreekt en volgens jou past bij wie jij bent of bij de vacature waar jij op gaat solliciteren. De generator vraagt je naar alle bovengenoemde gegevens, je hoeft dus niet bang te zijn iets vergeten. Nadat je alles hebt ingevuld krijg je een compleet cv dat je kunt downloaden; jouw visitekaartje!