Een goed geschreven sollicitatiebrief geeft je een 2-0 voorsprong op andere kandidaten. Bedrijven selecteren namelijk kandidaten voor sollicitatiegesprekken, op basis van de sollicitatiebrieven. Door een goede sollicitatiebrief vergroot je de kans op jouw droombaan.
Om je op weg te helpen met jouw sollicitatiebrief, neem ik je in dit artikel stap voor stap mee hoe jij kan opvallen.
Een sollicitatiebrief is een brief die door jou gemaakt is, welke wordt mee genomen in het sollicitatieproces. In deze brief laat je jouw potentiële werkgever zien, wie jij bent én waarom je de functie graag wilt. Je verkoopt jezelf als het ware voor een bepaalde functie.
Een cv is simpel gezegd een overzicht van werkervaringen die je hebt gehad. In een sollicitatiebrief licht je toe waarom jouw werkervaringen goed aansluiten op de vacature waarop je solliciteert. In een sollicitatiebrief ga je ook jouw enthousiasme overbrengen op jouw potentiële werkgever. Dus waarom jij dé geschikte kandidaat bent voor de functie. Jouw enthousiasme die je in een sollicitatiebrief overbrengt, is bij een cv niet nodig. Een cv is informatie over jezelf en daarbij hoef je niet toe te lichten waarom jij geschikt bent voor een bepaalde functie.
We hebben eerder een blog geschreven over het verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief. Deze blog vind je hier: Motivatiebrief en sollicitatiebrief; wat is eigenlijk het verschil? | Attract
Het kan soms best lastig zijn om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Een goede sollicitatiebrief is overtuigend en uniek. Stuur dus niet dezelfde brief naar meerdere sollicitaties. Hoe je het beste een sollicitatiebrief kan schrijven leg ik hieronder uit.
Het onderzoeken van het bedrijf en functie is super belangrijk in het sollicitatieproces. Hiermee laat je de werkgever zien dat jij jezelf goed hebt verdiept voordat je de sollicitatiebrief hebt geschreven. Je geeft het gevoel aan de werkgever dat je echt op zoek bent gegaan naar een bedrijf die bij jou past als persoon. Om hier achter te komen zou je bijvoorbeeld op de website van het desbetreffende bedrijf naar het team kunnen kijken. Mocht dat niet op de website staan dan zou je op LinkedIn het bedrijf in kunnen typen, daar zie je meestal de profielen van werknemers staan. Zo kan je zien of het een wat ouder team is of een wat jonger team. Of je in een groot team komt of een klein team. Of ze in een 3-delig pak naar het werk komen of dat het allemaal lekker casual is. Allemaal belangrijk natuurlijk, maar…. het allerbelangrijkst is…. de vacaturetekst zelf!
Weet goed wat er gevraagd wordt voor de functie. Kan je niet goed Engels? Ga dan niet solliciteren bij een bedrijf waarbij je heel veel Engels moet praten. Probeer de vacaturetekst echt zo goed mogelijk te ontleden. Passen de eisen en het aanbod bij je? Ja? Dan geef je jezelf natuurlijk groen licht en ga je aan de slag met de sollicitatiebrief.
Maar hoe maak je die sollicitatiebrief? Ik ga je hieronder op weg helpen.
Dit is hoe een sollicitatiebrief is opgebouwd in alinea’s. Hieronder vind je de tips & tricks om de alinea’s zo aantrekkelijk mogelijk te maken.
De openingszin van jouw sollicitatiebrief moet natuurlijk gelijk de aandacht trekken van de werkgever. Ik geef je hieronder een paar voorbeelden van pakkende openingszinnen die jou verder gaan helpen in de sollicitatieprocedure. Het is van belang om de functie waar naar je op zoek bent, te vermelden in de openingszin. Dit zodat de opdrachtgever in één oogopslag kan zien waarop je solliciteert. Ik pak als voorbeeld de functie ‘administratief medewerker’:
Ook is het belangrijk om jouw werkervaringen en vaardigheden te onderbouwen in jouw sollicitatiebrief. Zet daarom ook altijd de functies met de werkzaamheden van je vorige werkgever op jouw cv. Dit helpt om de werkzaamheden en vaardigheden te kunnen onderbouwen in de sollicitatiebrief.
Stel je voor dat je administratief medewerker bent geweest. Dan heb je diverse werkzaamheden gehad zoals: telefoon opnemen, klanten verwelkomen, facturen inboeken. Dan is het goed om die werkzaamheden te vermelden in de sollicitatiebrief, zodat jouw potentiële werkgever in één oogopslag kan zien dat je daar ervaring in hebt. Een klein voorbeeld: Bij (vorige werkgever) heb ik ervaring opgedaan met facturen inboeken en het behandelen van het telefoonverkeer. Deze werkervaring kan ik toepassen in deze functie.
Nu denk je… hoe kan ik mijn oprechte interesse tonen in een sollicitatiebrief? Ik leg het je uit! Probeer recente prestaties of bedrijfsnieuws te vermelden in jouw sollicitatiebrief. Werken ze bijvoorbeeld sinds kort met een nieuw systeem? Dan vermeld je dat het je super tof lijkt om met dat systeem te werken. Heeft een werknemer net een certificaat gehaald op kosten van het bedrijf? Zeg dan dat je ook graag een certificaat via het bedrijf zou willen behalen.
We hebben het hierboven al over een pakkende inleiding gehad voor een sollicitatiebrief, maar een pakkende afsluiting van de brief is minstens zo belangrijk. In een afsluiting is het goed om te zeggen, dat je graag jouw sollicitatiebrief en cv in een persoonlijk gesprek toe wilt lichten. Net als bij de inleiding zal ik je ook een paar voorbeelden geven voor de afsluiting van de brief. Bij deze zin is het ook belangrijk dat je een soort dankbaarheid toont voor het overwegen van jouw sollicitatie naar de werkgever toe. Dit zijn een paar voorbeelden van pakkende slotzinnen:
Dit zijn krachtige, pakkende slotzinnen. Hierin laat je de werkgever zien dat je graag op gesprek wilt komen om jezelf verder voor te stellen.
In dit stukje geef ik extra aandacht aan de dingen die je beter niet kunt doen in een sollicitatiebrief.
Dit zijn dingen die ik als intercedent nog dagelijks tegenkom, die makkelijk te voorkomen zijn. Let hier dus op bij jouw volgende sollicitatie!
Een goede tip om jezelf nog meer te onderscheiden, is om te verwijzen naar relevante referenties. Denk hierbij aan vorige werkgevers waar je het echt naar je zin hebt gehad en die echt positief over jou zijn. Die referenties worden gelijk positief opgevangen door jouw nieuwe potentiële werkgever.
Dus ga aan de slag met jouw sollicitatiebrief, want met deze tips & tricks is jouw droombaan echt binnen handbereik!
Oké… Om het allemaal net iets makkelijker en overzichtelijker voor je te maken bespreek ik hier nog de belangrijkste punten