Hoe moet je solliciteren?

Solliciteren kan een spannende, maar ook uitdagende tijd zijn. Het maakt niet uit of je een starter bent of toe bent aan een carrièreswitch. Een goed voorbereide sollicitatie kan de geweldige start zijn van jouw carrière. Maar waar begin je mee? Dit probeer ik je zo goed mogelijk uit te leggen waardoor jij het verschil kan gaan maken tussen het krijgen van de baan of teleurgesteld achterblijven.

Hoe begin je met solliciteren?

Daar zit je dan misschien voor het eerst of misschien heb je het al vaker gedaan. Jij gaat solliciteren. Elke keer, of je het nu vaker hebt gedaan of niet, voel je dezelfde druk. Is mijn sollicitatie wel goed genoeg? Hoe verkoop ik mijzelf aan een potentiële werkgever? Is de functie die ik voor ogen heb wel de juiste functie op langere termijn? Het is belangrijk om te weten dat veel mensen deze gevoelens hebben bij het solliciteren. Er zijn stappen die je kunt nemen om jezelf voor te bereiden, zodat alles wat minder stressvol is.

De eerste stap is: ga het gewoon doen! Klinkt uiteraard heel makkelijk, maar het is wel echt de sleutel tot succes. Wanneer je gaat solliciteren vergroot je natuurlijk de slaagkans, dan wanneer je het niet zou doen.

Krijg vooraf duidelijk wat je wilt gaan bereiken met jouw carrière. Wat zijn jouw competenties? Waarom ben je wellicht gestopt bij je vorige baas? Waar liggen jouw interesses? Wat zoek je in een baan? Dit zal je uiteindelijk helpen om gericht te zoeken. Solliciteer op banen die dus echt bij je passen. Eigenlijk is dit het moeilijkste gedeelte van het gehele sollicitatieproces. Gelukkig zijn er mensen die je hier mee kunnen helpen. Je vrienden, ouders of oud werkgever kunnen kwaliteiten voor je beschrijven. Vaak blink je ergens in uit waarvan je het niet eens wist. Voor jou is dit normaal, terwijl deze kwaliteiten bij naasten opvallen.

Wij van Attract willen je uiteraard ook helpen. Binnen elke vestiging zitten recruiters die graag kennis met je maken. Samen met jou kijken we naar waar jij gelukkig van wordt in een baan en bespreken we alle opties. Loop binnen of maak een afspraak. Wij zijn er voor jou!

Hoe begin je met een sollicitatiebrief?

De sollicitatiebrief of motivatiebrief is vaak het eerste wat een werkgever van je ziet, dus het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Maar hoe begin je eigenlijk een sollicitatiebrief?

Begin de brief met een sterke openingszin. Dit moet de lezer trekken om de rest van de brief te lezen.

Schrijf altijd een sollicitatiebrief gericht op de vacature. Eén sollicitatiebrief gebruiken voor meerdere vacatures is een absolute néé. Bij een kopie komt ook de kans dat je misschien de verkeerde (bedrijfs)naam gebruikt. Gebruik in jouw sollicitatiebrief woorden die ook gebruikt worden in de vacaturetekst. Beschrijf in jouw brief je geschiktheid voor de functie. Noem bijvoorbeeld ervaringen die relevant zijn voor de baan en laat jouw motivatie aansluiten op de vacature.  Zorg voor een mooie opmaak en hou het kort. Een sollicitatiebrief van meerdere kantjes vergroot niet je kansen. Beschrijf in jouw brief wie jij bent en niet wie je graag wilt zijn! Je kan altijd jouw brief laten controleren door iemand in jouw omgeving.

Naast te lange brieven, spelling- en grammaticafouten en een lelijke opmaak zijn er nog meer tips, die voorkomen dat jouw brief meteen de prullenbak ziet.

We snappen dat je nog vol in jouw emotie zit over het eventuele (onterechte) ontslag. Je mag dit van je afschrijven, maar nooit in jouw motivatiebrief. Jouw salarisvereisten of verwachtingen zijn ook zaken die je beter kan bespreken in het persoonlijk gesprek. En als laatste is het zeer belangrijk dat je niets schrijft wat niet waar is!

Cv opstellen

Jouw cv is eigenlijk jouw etalage. Verzorg jouw etalage dus ook goed. De sollicitatiebrief en jouw cv zijn jouw visitekaartje bij een sollicitatie. Zorg ervoor dat ze professioneel en goed gepresenteerd zijn. Ook op jouw cv is het belangrijk dat je woorden gebruikt die in de vacature terugkomen. Pas jouw cv dus aan op basis van specifieke vereisten van elke functie waarop je solliciteert.

Om het je makkelijker te maken hebben wij een cv-generator op onze website. Met een paar klikken op de knop krijg je een geweldige opmaak die gezien mag worden. Plaats zeker geen foto’s met Instagram filters en praat nooit slecht over jouw vorige werkgevers.

Cv generator

 

Sollicitatiegesprek voorbereiden

Een sollicitatie is een proces die vaak langer duurt dan jij zelf wilt. Jij wilt meteen antwoord na het versturen van jouw brief en cv. Gun de ontvanger even de tijd. Na een paar dagen gaat de telefoon; WAUW goed nieuws, je mag op gesprek!

Eigenlijk zegt dit dat het bedrijf op basis van jouw cv en motivatiebrief een match ziet. Nu is het zaak dat jij jezelf zo goed mogelijk gaat verkopen.

Voordat je op gesprek gaat moet je eerst thuis even wat huiswerk doen. Tijd voor onderzoek. Het is van groot belang dat je weet wat de missie, visie en waarden van het bedrijf zijn. Op de website van het bedrijf kan je vaak wat meer informatie hierover terugvinden.

Bereid grondig jouw sollicitatiegesprek voor door thuis helder te krijgen welke vragen je kan verwachten. Ik stel zelf bijvoorbeeld altijd de vraag: “Als ik een oud-collega of werkgever van je zou bellen, wat zouden die dan over jou vertellen?”. Denk dus voor jouw gesprek na over je sterke maar zeker ook je zwakke punten. Daarnaast kan je ook vragen verwachten zoals:

  • Kun je iets over jezelf vertellen?
  • Wat maakt jou geschikt voor deze functie?
  • Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Toon een positieve houding, kleed je netjes en wees oprecht geïnteresseerd. Waarschijnlijk ben je niet de enige die ze op gesprek krijgen. Belangrijk is dan jezelf te onderscheiden van andere kandidaten. Bedenk waarom jij kan bijdragen aan het succes van het bedrijf.

Aangenomen

Mede dankzij deze tips? Super! Ook gefeliciteerd als je natuurlijk zonder deze tips bent aangenomen. Nu is het zaak om langzaam jouw draai te vinden binnen het bedrijf. Wees niet bang om jouw successen te delen, maar voor nu rest nog 1 ding: Proost!

De eerste stap is: ga het gewoon doen! Klinkt uiteraard heel makkelijk, maar het is wel echt de sleutel tot succes."

Daan Dedert - Vestiging Roosendaal

Neem contact op